Столичният общински съвет все пак гласува да освободи Румен Велев от поста на изпълнителен директор на Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение - Шейново. Докладът за освобождаването му беше повторно гласуван от СОС, след като беше върнат за преразглеждане от областния управител на София.

Това става на фона продължаващи протести на медици от "Шейново", които искат Велев да остане директор на АГ болницата. Недоволството им дойде, след като преизбраният за директор на болницата д-р Велев, не е назначен, а вместо него поста поема лекар, който не е кандидатствал за позицията. Управлението за 6 месеца поема Таня Андреева. Решението бе взето с 32 гласа „за“. От групата на ДБ заявиха днес по-рано, че ще гласуват против.

От „Шейново“ заявиха преди дни, че след подадена жалба от д-р Румен Велев, областният управител на София определя първоначалното решение на СОС за неправомерно, а Софийският градски съд спира вписването на д-р Таня Андреева за изпълнителен директор на болницата. В понеделник работещи в болница „Шейново“ се събраха в двора на лечебното заведение с настояване за законна и открита процедура за избор на изпълнителен директор.

Единственият кандидат за изпълнителен директор д-р Румен Велев е получил „оценка, позволяваща му да бъде избран и да изпълнява тази длъжност“, но СОС „взима решение за отстраняване на д-р Румен Велев от длъжността и посочва д-р Таня Андреева“, която не се е явявала на конкурса, да заеме поста на изпълнителен директор, посочиха в прессъобщение от болницата в началото на седмицата. 

Съгласно гласувания днес доклад до провеждане на процедура за избор на изпълнителен директор, но за срок не по-дълъг от шест месеца, длъжността ще заема д-р Таня Андреева.

Вчера председателят на СОС Георги Георгиев коментира пред бТВ случая. Според него нямало нарушение на процедурата при назначаване на директор на АГ „Шейново“.

„Румен Велев и Таня Андреева са кандидатствали да бъдат членове на Съвета на директорите на болницата. Велев е единственият кандидат за директор. Съгласете се, това не е конкурс с конкуренция. Освен буква в закона има и дух. Духът на закона предвижда възможност за конкуренция. Това са съображенията. Таня Андреева е избрана за срок до 6 месеца. Тя не е директор. Тя е временно изпълняваща тази длъжност“, каза Георгиев.

Таня Андреева е бивша министърка на здравеопазването в правителството на Пламен Орешарски. Тя беше и.д. директор на "Шейново" преди да стане министър.

Името на болница "Шейново" и на директора ѝ Румен Велев през последните месеци често бяха медийно споменавани във връзка с размяната на две новородени. Историята приключи благополучно.