Украйна е на път да получи американските ракети с голям обсег ATACMS. Това съобщи още миналия уикенд "Ей Би Си Нюз", цитирайки американски източници. В началото на седмицата множество западни медии потвърдиха, че Вашингтон се придвижва в посока към одобряване на идеята.

От началото на войната ракетите ATACMS (обсег - 300 км) са сред най-желаното оръжие на украинското правителство, повече дори от британския еквивалент Storm Shadow (обсег 550 км), осигурен през май тази година. Недостатък на Storm Shadow е, че британските ракетите са изстрелвани от малкия брой изтребители Су-24, с които украинската армия разполага. ATACMS могат да бъдат изпращани от пословично неуловимите за Русия ракетни системи HIMARS - 30 на територията на Украйна.

Военният експерт Трент Теленко посочи още едно преимущество на американските ракети - имат по-добра разрушителна способност на бетонни конструкции.

"Изпращането на достатъчно ATACMS за едновременно изстрелване на 30 ATACMS от 30 пускови установки HIMARS/MLRS срещу моста над Керченския пролив би помогнало с един удар да се сложи край на логистичната битка за Южна Украйна", уверява той.

Повече дронове и ракети, по-малко руски кораби

През миналата седмица украинците успяха да освободят територия южно от Бахмут, включително две села в покрайнините му - Андреевка и Клeшчиевка (за второто в края на днешния ден се получи потвърждение от воюващата там украинска бригада, очаква се официално потвърждение от Киев).

По-голям интерес обаче предизвика украинската ракетна атака срещу корабостроителницата "Севморзавод" в Севастопол. При удара бяха поразени голям руски десантен кораб и подводница, предаде Ройтерс. Сайтът Oryx, който отчита повредената и унищожена военна техника във войната в Украйна, заключи, че десантният кораб "Минск" е бил унищожен, а не просто повреден.

Украинците нямат причина да спират обстрела на руски кораби край Крим. Украинският министър на цифровата трансформация Михайло Фьодоров дори увери, че нападенията ще нараснат. 

Военният специалист Филипс О'Браян не изключва възможността в най-близко бъдеще украинците да възобновят транспорта на зърно през Черно море. Според него руснаците скоро ще загубят способността да спират и проверяват търговските кораби, поради заплахата от украински обстрел. Така те ще бъдат изправени пред тежка дилема - да се върнат мълчаливо към спазването на "зърнената сделка" или да изстрелват ракети срещу плавателни съдове с граждани от целия свят, потенциално превозващи и жители на техни съюзници или "неутрални" страни. 

"Севастопол трябваше да бъде едно от най-добре защитените места на Русия и въпреки това украинците се справиха", обяснява О'Браян. "Ако успеят да продължат (с атаките), както казах, когато за първи път чух за нападението, това може да е сигнал за края на способността на Русия да държи Крим".

Рашисти на седмицата

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "рашисти на седмицата".

Унищаването на Мариупол се превърна в символ на жестокостта на руските окупатори. Затова след пълната му окупация през лятото на 2022 г. Москва започна редовно да разпространява пропагандни видеа на новопостроени сгради за чудо и приказ (разбира се, без панорамен изглед над целия град). "Бронзов медал" получава телевизионният водещ Сергей Мардан, който представя пред аудиторията си "училище на бъдещето" в Мариупол.

"Някои биха нарекли това нещо "показност". Наречете го "показност". За сравнение, потърсете в Интернет страшните картини на прекрасния град Мариупол отпреди година, след като бе освободен от украинските власти. И ето, че до 1 септември бе построено невероятно училище. В Москва може да преброим такива училища на пръстите на едната ръка".

"Сребърен медалист" е руският президент Владимир Путин, който бе заставен да отговаря на неудобен въпрос по време на участие в Източния икономически форум във Владивосток. Една от опорните точки в монолог на държавния глава бе, че Русия никога и никъде не е била колонизаторка, за разлика от западните страни. В следващия момент президентът бе заставен да коментира нахлуването на съветски танкове в Будапеща (1956 г.) и Прага (1968 г.).

"Това беше грешка. Не е правилно да се прави нещо във външната политика, което накърнява интересите на други народи", смутено изтъкна Путин.

Трудно може да си представим, че някой е в състояние да надгради "рашизма" на Путин. Но президентът нямаше късмет, защото бившият шеф на руското бюро на Интерпол Владимир Овчинский реши да изнесе по "Първи канал" урок по история, който би засрамил и най-наглия пропагандист.

"Ако погледнем историята на Русия, няма друга страна, която да "обича" Русия повече от Великобритания. Двете последни световни войни, Първата и Втората, на практика бяха провокирани от британците, които действаха в ущърб на Русия. Първата - ясно е, имаха своеобразен паритет с Германия, те се вклиниха и на практика стартираха война между Русия и Германия. Втората - след пакта Рибентроп-Молотов британците направиха всичко възможно да го нарушат и да стартират германското настъпление срещу Русия. Това е историята. Ако погледнем съвременната история на Украйна - кой е Зеленски? Проследете какво пишеше западната преса, когато се кандидатира за президент. Там открито се пишеше, че е агент на МИ6, английското разузнаване. Той постоянно посещаваше Лондон, емисари пътуваха, работиха около него. Той е човек на Британия. На второ място - човек на САЩ. Затова всяко решение на Зеленски се взима в координация с Лондон".