Мустафа Емин е наказан с "предупреждение за изключване" от "Да, България". Уронил престижа ѝ.

Това съобщиха от политическата формация след случая в "Пирогов". Решението е на Националната контролна комисия на движението.

Според официалното съобщение то е взето от членовете на комисията "след обстойно и задълбочено проучване на фактите около събитията в “Пирогов”, изследване на докладите на медицинските лица, преглеждане на видеозаписите от болницата и изслушване на Мустафа Емин, който предостави обстойни обяснения за действията си във вечерта на 28 август".

Комисията стигнала до заключението, че "има нарушение, произтичащо от неоправданото споменаване от страна на г-н Мустафа Емин за съществуването на лични връзки с други институции с цел подобряване на процесите в “Пирогов” към медицински лица, които нямат отношение на контрол и управление на тези процеси".

Последващото му поведение показвало "липса на осъзнаване на укоримостта на позоваването на лични връзки и на отрицателните последици от това не само за него лично, но и за организациите, които представлява и с които е свързан. Неговият фокус остава върху твърденията в публичното пространство, че е изискал неговото дете да бъде прието с приоритет (факт, който не се потвърждава категорично от събраните доказателства), а не върху позоваването на лични връзки". Това било "утежняващо отговорността обстоятелство".

Скандалът с "Пирогов" и Мустафа Емин се разрази след като на официалната страница на "Пирогов" във фейсбук се появи без допълнителни обяснения публикация на медицинската сестра от спешното отделение на болницата Неда Диманова, която твърдеше, че Емин се е държал агресивно и грубо, заплашвал медиците със здравния министър и искал малък пациент в тежко състояние да бъде изваден от шоковата зала, за да бъде там третирано неговото дете, което било с незначителна рана. Там тя говореше за "господаря от Рибново". Веднага в коментарите под публикацията Ивайло Мирчев от "Да, България" с обещанието за пълни разследвания на случая. В защита на Мустафа Емин имаше позиция на смятаното за вътрешна опозиция в партията Клуб "Девети декември - 9 XII.

Емин подаде вече оставка като съветник на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Обяви, че ще съди "Пирогов".