Руският президент Владимир Путин подписа в понеделник указ за прехвърляне на руските активи на норвежкия холдинг Amedia към управлението на Федералната агенция за управление на собствеността, съобщи Радио "Свобода" на рускоезичния си уебсайт. Мярката се отнася за пет печатници в различни градове на Русия. След избухването на войната през 2022 г. Amedia се оттегли от руския пазар и обяви, че прехвърля част от активите си на главния редактор на "Новая газета", лауреата на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов.

Пет печатници Prime Print, собственост на Amedia и национализирани с указ на Путин, се намират в Москва, Екатеринбург, Новосибирск, Челябинск и Воронеж. Те печатаха хартиени издания на "Новая газета" до спирането на издаването й на 28 март 2022 г. Amedia обяви изтеглянето си от Русия през април същата година.

Компанията съобщи, че Муратов ще получи пълен контрол върху дейността на четири от шестте руски печатници: в Москва, Нижни Новгород, Екатеринбург и Челябинск. Съдбата на още две печатници, в които холдингът не притежаваше 100% от акциите, беше планирано да се реши съвместно с руските миноритарни акционери.

Както съобщава Important Stories, позовавайки се на източници, към момента на национализацията активите все още не са били прехвърлени на управлението на Муратов или "Новая газета".

В "Новая газета" коментираха национализацията на печатниците. Редакцията съобщи, че Amedia е предала управлението на Муратов на 5 април. Заедно с екипа на вестника той решава да прехвърли управлението на печатниците на тяхното ръководство, за да гарантира запазването на работните места и самите предприятия.

"В съответствие със закона беше подадено заявление за такава транзакция до Министерството на цифровото развитие и правителствената комисия за чуждестранни инвестиции. Бяхме готови да се разделим с актива с петгодишна вноска и голяма отстъпка. Но надделя различна гледна точка: съдбата на предприятията беше решена, без да се вземат предвид мненията на трудовите колективи и ръководството, което създаде уникални печатници от нулата. Сега само Федералната агенция за управление на собствеността може да отговори на всички въпроси за бъдещата им съдба ”, съобщиха от редакцията.

"Новая газета", издавана в Русия от 1993 г., спря да излиза през март 2022 г., малко след началото на пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна и въвеждането на нови репресивни закони. След това някои журналисти напуснаха страната и започнаха изданието "Новая газета Европа" с редакция в Рига. На 7 февруари тази година Московският градски съд отне медийния лиценз на "Новая газета".

Дмитрий Муратов е носител на Нобелова награда за мир за 2021 г. Той получи наградата за усилията си да защитава свободата на словото и за независимата си журналистика. На 4 септември той обяви, че временно напуска поста главен редактор на "Новая газета", докато оспорва в съда включването му в списъка на Министерството на правосъдието на "чуждестранните агенти".