"Новая газета", един от последните независими руски вестници, е с отнет медиен лиценз от днес след решение на руския съд, съобщи "Ройтерс".

Изданието спря да излиза в Русия още през март месец, но настоящото решение напълно блокира възможността да бъде разпространявано в родината си. Вестникът е основан през 1993 г. със средства от Нобеловата награда за мир на покойния Михаил Горбачов.

През годините "Новая газета" стана известен с множеството си разследвания на корупционните практики на Путиновия режим. Седем журналисти, работили във вестника, бяха убити от 2000 година насам във връзка с техни разследвания, най-известната от които е Анна Политковская.

През март, след началото на войната на Русия в Украйна, главният редактор Дмитрий Муратов обяви, че спира издаването в Русия заради новите правомощия на държавната цензура - всяка медия, която описва действията на Путин в Украйна като война, може да бъде съдена за "фалшиви новини". Европейското издание на вестника започна работа от столицата на Латвия - Рига, а Муратов остана в Русия.

Руският медиен регулатор Роскомнадзор обаче продължи натиска върху вестника в страната, като го обвини в неподаване на документи за смяна на собствеността от 2006 г. - според повечето юристи чисто показно обвинение, което в крайна сметка доведе до отменяне на медийния лиценз днес.