Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност и задържа 45-годишен мъж, шофирал след употреба на потресаващо количество алкохол.

На 19.09.2023 г. на ул. „Роглец“ (жк "Христо Смирненски", б.р.) в гр. София, обвиняемият П.Н. е шофирал лек автомобил, марка „Шкода“, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 промила на хиляда, а именно 3,89 промила на хиляда, установено с тест „Дрегер 7510“, съобщават от обвинението.

Както напоследък е твърде "модерно", обвиняемият е отказал да даде проба за кръвно изследване в болница. По случая е образувано досъдебно производство.

П.Н. е осъждан, но е реабилитиран. Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, допълват от прокуратурата.

Както и Клуб Z писа, законов вакуум позволява на пилите или дрогирани да откажат кръвна проба, което се наказва само административно. А тя е доказателство пред съда.

Може съдия да назначи насилствено вземане на биологичен материал за такава, но то пък отнема дни. Засега - въпреки многото заявки - законодателят не е променил това положение.