Чужди служби са открили, че предстоятелят на Руската църква в София е шпионин. Това стана ясно от думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред Нова ТВ.

"За съжаление отново първо чужди служби трябваше да открият, че имаме поредния шпионин в България. И след това нашите служби реактивно направиха това, което направиха", каза Петков. 

По думите му архимандрит Васиан (Змеев) е бил шпионин от 5 години.

"Всъщност това е нещото, за което говорим през цялото време. Че докато не заработят българските служби по истински начин, по проактивен начин - реално националната сигурност е под риск. Не може една Северна Македония да има по-добра информация за руските шпиони в България, отколкото нашите служби", подчерта той, припомняйки, че първо Северна Македония обяви архимандрита за руски шпионин.

Според Петков "просто си личи", че нашите служби винаги работят в следствие на нечие друго откритие за хора, които са в България или са българи.

"Това не е нормално. Така че - наистина е пропуск. Радвам се, че сега са установили и са направили правилните действия. Но това не може да бъде след 5 години - един шпионин на чужда държава да оперира под прикритие и чак сега да бъде осъзнато", каза още той.

На въпрос би ли имал доверие на свещениците, които Русия ще изпрати в България, съпредседателят на ПП обясни, че се  надява да бъдат добре проверени, "знаейки за тази грозна постъпка - да използват едни позиции, на които хората имат доверие, за чужди служби".

"Надявам се да се изпратят просто свещеници, които са там, за да изпълняват своята роля като такива", категоричен е бившият премиер. 

Според него е лошо, че България пак започва да излиза като средище на руски шпиони, което означава само едно - българските служби не са достатъчно проактивни по тази тема.

Той допълни, че 30 години службите не са реформирани. Заради това, по думите му, ще се намери консенсус реалната реформа да се случи. 

Петков обясни още, че при гласуването на антикорупционната комисия са премахнали голямата част от конфликта на интереси и припомни, че ще има "една независима комисия, която ще оценява всеки кандидат". Става дума за номинационната комисия, в която влизат представители на няколко институции, включително ВКС.

На базата на тази оценка от външни експерти и неправителствения сектор ще се избират най-добрите

"Имаме крайна точка - върховенството на закона", каза още съпредседателят на ПП. 

Според Петков с промените в Конституцията, в съдебната власт и прокуратурата ще стане така, че независимо кой управлява политиката няма да има такова голямо значение.

"Това, което виждаме като заявка от ДПС е, че те подкрепят тези реформи. Те не са част от сглобката. Докато подкрепят нашите приоритети, не можем да се сърдим на техния пиар", обясни Петков.

Той оправда подкрепата от ДПС с нормативната уредба, според която трябва да има 160 депутати, подкрепящи промените. Петков допълни, че "Възраждане" и ИТН били абсолютно деструктивни.

Според него с приемането на антикорупционния закон шансът ни с Нидерландия за Шенген се увеличил:

"Ще се борим да влезем в Шенген през декември".