Главният секретар на МВР Живко Коцев ще настоява законът да бъде променен и наказателна отговорност вече да се носи не при над 1,2 промила зад волана, а при над 0,5. Това стана ясно от интервю на главния комисар пред Нова тв тази сутрин.

Той наблегна, че полицията трябва да упражнява видим и явен контрол на пътя - униформените служители да са извън колите, да са активни и видими от водачите, да оказват съдействие при всякаки случаи.

"Този контрол трябва да бъде демонстративен, системен - това е формулата!"

Коцев обеща, че ще бъдат безкомпромистни към тези водачи, които са системни нарушители (всъщност статистиката показва, че често тежките трагедии стават именно от хора, които са наказвани многократно преди това, б.р. на Клуб Z).

"Смъртта на един млад човек буди безпокойство. Това е тревожно събитие. Но от друга страна, нека припомним, че колегите са реагирали на сигнал за извършено и подготовка за извършване на друго престъпление. Преди това е извършен грабеж, а грабежът е престъпление с висока степен на обществена опасност."

Така той коментира прострелването на 18-годишен грабител, който почина след гонка с полицията. 

"Като висш професионален ръководител защитавам всяко едно правомерно действие на полицейските служители. Открито застъпвам тезата, че нашите полицаи се нуждаят от самочувствие."

Живко Коцев коментира още в първото си тв интервю:

„Във въпросната вечер колегата се е възползвал от едно от множеството правомощия, които дава Законът за МВР. Едно от тях е употребата на оръжие, когато е абсолютно необходимо.

Имаме сигнал за извършено престъпление, реакция, бързо локализиране на заподозрените, неизпълнение на полицейски разпореждания, преследвания и употреба на оръжие.

Употребата на оръжие е след провеждане на предупредителни изстрели. Неговото поведение е укоримо, доколкото със себе си е носил и лично оръжие. В МВР има инструкция, според която служителите изпълняват задълженията си със служебно оръжие”, уточни той.

(Както е известно, делото на прокуратурата е едва в началото си, т.е. - въпросът с вината или липсата й все още би трябвало да е неизяснен, бел. ред. на Клуб Z).

Разстоянието, от което е произведен изстрелът, е предмет на разследване в рамките на воденото следствено дело, каза главсекът.

А на въпроса имало ли е абсолютна необходимост да се използва огнестрелно оръжие, обясни:

„Според полицейските доклади се обосновава именно необходимостта да се използва оръжие. Според мен е имало необходимост, но това предстои да се изясни”.

Коцев коментира случая с убития психолог Иван Владимиров-Нав, като каза, че от 4 дисциплинарки три са свършили с мнение за наказния на полицаи (не уточни какви). Четвъртата още не можела да приключи, защото шеф от 5-о районно излязъл в дълъг болничен (Владимиров бе застрелян от съсед на 8 февруари, а се оказа, че преди това е имало общо 16 сигнала до МВР, на които полицията просто не е реагирала, бел. ред на Клуб Z).

По повод изборите Коцев каза, че имат вече три сигнала, като посочи като по-характерен този със задържания общинар в Несебър, у когото, както е известно, бяха намерени големи суми пари. Коцев отказа да даде повече подробности за кого са били подготвени парите.

Ще има отделна телефонна линия и имейл за подаване на сигнали при изборни нарушения по места, каза още той.