Веднага щом официално беше потвърдено, че новинарският шеф в бТВ и разпознаваемо тв лице Антон Хекимян е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София, социалните мрежи се изпълниха с коментари в няколко посоки - за шансовете му срещу Васил Терзиев, първите му послания, какво показва подобен избор, за "нестандартността" на номинацията, както и за етичните въпроси, които възникват за журналистическите стандарти и облика на медиите в България.

Ситуацията беше интепретирана и в много колажи, мемета и т.н.

"За българската журналистика идват още по-тежки дни"

"Не, от ГЕРБ не издигат "най-големия си критик", както казва Георги Георгиев при представянето на журналиста и бивш директор на новините на бТВ Антон Хекимян за кмет на София.

Това е ясно, че няма как да е вярно. Но пък ще се повтаря непрекъснато.

За мен, като журналист, репликата на Антон Хекимян:

"Просто реших да продължа, но от другата страна", е смразяваща.

Не знам как това може да е просто. Освен, ако отдавна не ти е било опция. Много журналисти са ставали политици, още повече - пиари в различни ведомства и партии.

Но с такава демонстративна лекота, не помня. Ударът по имиджа на бТВ е голям. По доверието в журналистиката изобщо - шамарът е още по-силен.

Кой има интерес. Не е обществото и не е публиката. Антон Хекимян има бъдеще в политиката. Може и то да е мечтано за него. За българската журналистика идват още по-тежки дни", написа в коментар във фейсбук журналистката Миролюба Бенатова.

"Огромен публичен проблем"

"Оставете смешките. Издигането на Антон Хекимян за кандидат-кмет на София от ГЕРБ е огромен публичен проблем. Това е проблемът за сливането на политическа власт и медии", коментира и друга журналистка - Полина Паунова.

И още от нея:

"Това момче до онзи ден беше шеф на новините на най-голямата частна, национална телевизия (преди това години наред беше лансиран като топ водещ на сутрешната публицистика), а днес е номинация на Бойко Борисов за столичен кмет.

Подобно действие осветява пряката (телефонна) връзка между бившия премиер, лидер на най-голямата партия в България и човека, който отговаряше за начина на поднасяне на новините в национален ефир.

И който и каквото и да говори, че Хекимян бил гражданска номинация, че бил независим журналист - просто лъже. Прощавайте, на независим журналист не се поверява кандидат-кметска позиция - нито за София, нито за Калофер, нито за Студен кладенец. Независимата журналистика не се одобрява от партийните централи, нито от партийните агитки, тя не се харесва от партийните ядра. Харесват я само, когато са в опозиция, защото под нейните прожектори по условие са управляващите.

Кандидатурата на Хекимян е голям медиен скандал. И поставя редица въпроси:

- Заради топлата си връзка с Хекимян ли Бойко Борисов даваше последните си интервюта в бТВ?

- Имало ли е ангажименти за въпроси (или за липса на въпроси) към Борисов?

- Имало ли е ангажименти за особено отразяване на ГЕРБ (които сега ще правят кампанията на бившия шеф на новините на бТВ)?

Всъщност, отсега е ясно какви ще са отговорите на тия питания. Отсега е ясно също, че много вероятно те да са лъжливи.

Но кандидатурата на Хекимян е и вид честност - признание за обвързаността, признание, че на оня познат от първия мандат “телефон с копчета”, за който говореше Борисов, има определени копчета и за медии, и за журналисти.

И не на последно място: подобен скандал е предупреждение към повечето партийни симпатизанти - не искайте от журналистите да бъдат конюнктурни, да си затварят очите за ония, които смятате, че е справедливо да не бъдат критикувани, не настоявайте “щом критикуват, те (журналистите) да кажат как да стане по-добре”, защото … за да казват как да стане по-добре трябва да влязат в ролята на Хекимян, а тя е … нелепа.

И накрая: голям срам, колеги. Голям срам."

"Хора, "живеем в некъв мноу тъп виц"

Още една гледна точка към ситуацията:

"Ситуацията около нас е един много здрав, сложен и задушаващ възел.

Не разбирам възмущението, още повече на хора партийно обвързани с ПП/ДБ, които днес са в коалиция с Бойко и пряко или косвено спомогнаха за изпирането на образа му, наедно с този на Пеевски и в момента са готови да правят огромни поразии с конституцията. На практика Хекимян направи същото като тях - предаде своята мисия и обкръжението си за власт и се хвана за ръка с Бойко.

Повсеместният хленч за това колко нелепа е тази идея, както и личностните нападки трябва да бъдaт заменени с редица сериозни и притеснителни въпроси. Хекимян беше водещо медийно лице на най-голямата частна телевизия в България. Беше шеф на новините ѝ, беше бутан под път и над път в коментарни студия, предизборни студия и прочее. Днес той показва наяве видна политическа обвързаност и компрометира не само своя образ, но и този на цялата телевизия с всичките му бивши и настоящи колеги вътре.

Хора, "живеем в некъв мноу тъп виц", смята Марто Стаматов.

"Не си глупав, не си просто алчен за власт, а си мъпет. И срам за гилдията"

"Как може за една седмица да решиш да сложиш край на двайсетгодишната си успешна кариера в най-голямата частна телевизия, където си стигнал до висша позиция, да зарежеш професията си и дори да се подиграеш с нея след само една среща с партиен лидер?

Може, когато така реши господарят ти.

Не си глупав, не си просто алчен за власт, а си мъпет. И срам за цялата гилдия", отбеляза рекламистът и писател Радослав Бимбалов.

"А кога от ГЕРБ ще обявят следващия шеф на новините в бТВ?"

Част от коментарите избраха други форми - по-кратки и привидно по-забавни, за да синтезират случващото се.

Както например въпроса на Драгомир Симеонов:

"А кога от ГЕРБ ще обявят следващия шеф на новините в бТВ?"

Карикатуристът Христо Комарницки:

Или: "Фандъкова поема новините на bTV" - заглавие в Sofia Live. 

"Столичният кмет Йорданка Фандъкова изненадващо съобщи във фейсбук, че напуска поста си, за да стане директор на новините в bTV.

“Не мога да скрия, че решението да поема в друга посока е изключително трудно. Но всеки, който ме познава истински, е наясно, че обичам предизвикателствата и не се страхувам", пише родената в Самоков Йорданка.

Пред сградата на “Московска” 33 веднага се струпаха десетки журналисти, за да научат повече за неочакваната рокада", започва "новината".

Анализаторите

Ще се реши на балотаж

Кой ще е кмет на София ще се реши на втори тур - между кандидатите на ГЕРБ и ПП-ДБ, повтори и днес пред "Нова нюз" тази своя теза Димитър Ганев от "Тренд". Като крайният резултат ще зависи от гласовете на номинираните от БСП и "Възраждане".

Софиянци ще кажат дали Хекимян е консенсусна кандидатура

„Нека софиянци кажат дали г-н Хекимян е отдалечен от ГЕРБ. Това не е първата кандидатура на партията, която цели да е широка, консенсусна, отдалечена. Нека видим как ще реагират хората в допитване”, каза Марчела Абрашева от агенция "Кантар".

Тя допълни, че кампанията е важна, защото нараства броят на хората, които допоследно не решават за кого да гласуват.

„Има глад за силно компетентно и технократско управление”, добави Абрашева. 

В столицата се работи за сглобка

"Кандидатурата на ГЕРБ за кмет на София в лицето на Антон Хекимян подсказва, че и в столицата се работи усилено за сглобка. Пак по същия модел: изпълнителната власт "тяхна", законодателната - "наша" (за ГЕРБ)", смята Иво Инджов.

"Независимо от слабостите на кандидатурата му, Васил Терзиев има значително по-големи шансове да стане кмет от досегашния шеф на новините на Би Ти Ви. Въпреки успехите на Хекимян в журналистиката, хората го асоциират по-малко и от Терзиев с градоустройство, градска среда, с идеята за града като публично пространство, а не корпорация и пазар. Дори когато са големи, символните медийни капитали не винаги могат да се конвертират в политически. А и кметският пост не е чисто политическа длъжност. Така че аналозите със Сидеров и Бареков са подвеждащи.

В същото време ГЕРБ, която продължава да бъде водещата политическа сила в страната, има реални щансове за такова представяне на местния вот, което да ѝ позволи да сглоби мнозинство в общинския съвет.

В крайна сметка важното е кой държи ОС, който решава за ресурсите на кмета.

Честито на всички почитатели на не-коалициите, кооперациите и сглобките!", добави той в коментар във фейсбук.