Има основание в критиките към бързината, с която е реагирала ДАНС в случая с Руската църква, смята премиерът Николай Денков. Той смята, че коментари от страна на шефа на Агенцията Пламен Тончев към политици по тази тема са неприемливи. 

"Не трябва да питате мен къде е ключът от Руската църква"

"Църквата трябва да стои отворена и организацията става от страна на БПЦ. Затова и вчера патриархът издаде това решение", каза той по повод на затварянето на Руската църква от Москва след изгонването на свещеници от нея за шпионска дейност. Патриарх Неофит вчера "назначи" български свещеници, които да продължат с богослуженията, но църквата остава затворена като се предполага, че ключът е в руското посолство в София.

"Къде е ключът, защо е там - не трябва да го отправяте към мен този въпрос. Не са изгонени руски свещеници, изгонени са хора, които са работили срещу националните интереси на България", реагира премиерът.

"Извикан е българският посланик в Москва в руското МВнР, не съм търсил информация специално. Външният ни министър сега не е в България. Дори и да е извикан, това няма как да промени решението, прочетох доклада на ДАНС, достатъчно категоричен е", добави той.

"Критиките към ДАНС имат основание"

За критиките на съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов за дейността на ДАНС в този случай - че нашите служби са разбрали за дейността на свещениците от Република Северна Македония Денков коментира: "Има основание".

"Доста от информацията, която видях, е за предишни години. Така че въпросът, кога е трябвало да се реагира, е отворен. Ще имаме разговори с председателя на ДАНС, той е в чужбина в момента. Когато се върне, ще имаме разговор с него", добави той.

Той специално подчерта и че политици могат да критикуват работата на службите, но "ръководството на ДАНС няма право да изказва мнения за политиците, тя е деполитизирана структура".

"За съвсем кратко се видяхме вчера с председателя на ДАНС и му казах, че е неприемливо да прави подобни коментари", подчерта Денков.

Среща с Нехамер на 4 октомври във Виена

На 4 октомври на предстоящата във Виена среща с канцлера на Австрия Карл Нехамер премиерът ще се опита да го убеди колко губи Австрия, ако България остане извън Шенген, и колко печели при обратното.

За обсъжданите напоследък в публичното пространство предложения за приемане в Шенген на два етапа - като във втори остане влизането на сухопътните граници, Денков каза:

"Никога не съм влизал в този разговор. За мен България покрива всички изисквания. Ще бъде полезно за ЕС, ако България бъде изцяло в Шенген".

 "Кабинетът е доста по-стабилен, отколкото изглежда по медиите"

Преди това премиерът Николай Денков беше на бизнес закуска с Американската търговска камара по случай 120 години от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ.

"Кабинетът е доста по-стабилен, отколкото изглежда по медиите в предизборна ситуация," каза той там.

Според него напрежение, спорове и интереси, с които правителството трябва да се справя, винаги ще има, но голямото мнозинство в Народното събрание и мнозинството от целия български народ, по думите му, подкрепяли общата цел на кабинета.

Денков посочи, че не е случайно, че вицепремиерът Мария Габриел и ключови министри от кабинета са в САЩ за Втората сесия на Стратегическия диалог България-САЩ.

"Основната цел на правителството е да се интегрираме през следващите години напълно в европейските и евроатлантическите структури. Приоритетите Шенген, влизането в Организация за икономическо сътрудничество и развитие, в еврозона, сътрудничество с ЕС, със САЩ - това е насочено към развитието на България като нормална европейска държава. За постигането на тази цел ще действаме прагматимно. Имаме ясен и конкретен план, работим в екип, за да реализираме тези задачи", добави той.

Американските компании са на четвърто място сред чуждестранните инвеститори в България. Това каза Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България.

"През 2018 г. когато публикувахме първата версия на този доклад, САЩ бяха на шесто място сред чуждестранните инвеститори в България. Присъствието на американските компании обаче се увеличи през годините и САЩ вече е на 4-то място. Преките чуждестранни инвестиции сега възлизат на 5,4 млрд лева сега", посочи той.

Изчислени са и канадските инвестиции, които възлизат на 1,3 млрд. лева и са създали около 5000 работни места.

Оливие Маркет подчерта, че се надява условията за бизнес в България да се подобряват още.

"Тези стойности могат да бъдат подобрени, ако имаме благоприятна бизнес среда и по-широка дигитализация. Българските общини, на чиято територия се осъществяват американските инвестиции, също много помагат на бизнеса. Имаме едни продуктивни отношения между местната власт и инвеститорите", каза още Маркет.

"Наблюдаваме, че това правителство работи в много трудна среда, преминава през кризи. Но правителството може да разчита на подкрепата на Американската търговска камара. Виждаме какви са евроатлантическите ценности, които изповядва това правителство и сме тук за да помагаме", добави той.