Стабилната, докато се гласуват проевроатлантически закони и се редят регулатори "сглобка" проскърца на темата - взаимна подкрепа при балотажи на местния вот. 

Престрелката се води дистанционно между лидерите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната". "Демократична България" мълчи.

Тон зададе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви, че партията му щяла да подкрепя кандидатите на ПП-ДБ по места, ако стигнат до балотажи с други формации.

Преди ден обаче съпредседателят на ПП Асен Василев даде заявка в ефира на Нова тв, че няма да прегърне същия подход. 

"Всяка наша организация по места, както си избра кандидатите, така ще си избере и политиката при балотаж. Нашата цел е ние да сме на балотажи. Зависи от местната структура, централно такава инструкция няма да бъде давана на никой", посочи.

Така днес вече в парламента, в отговор на въпроса как резултатите от изборите може да се отразят на националното управление, лидерът на ГЕРБ заяви:

"Мен ме притесни изказването на Асен Василев, че те нямало да ни подкрепят. Следва логичен въпрос: а кого ще подкрепят - "Възраждане", БСП, кого?

И ако е така, в парламента те от кого ще очакват подкрепа, след като нас няма да ни подкрепят, защото аз ясно и точно съм дал указания на партията - на втори тур подкрепяме ПП-ДБ, защото са наши некоалиционни партньори. Те да отговарят, не аз, кой ще подкрепят.

И ако подкрепят тези партии, които казах, след изборите ще си търсят подкрепа от тях".

Последното отправя ясното послание, че депутатите на ГЕРБ няма да осигуряват мнозинството в парламента, т.е. Борисов заплаши с поредни предсрочни избори.

Малко по-късно коментар дойде и от другия съпредседател на ПП Кирил Петков. Петков не даде еднозначен отговор на задавания многократно от журналистите въпрос ще подкрепи ли формацията му ГЕРБ при балотажи, до които самата ПП-ДБ не е стигнала. Коментарът му дойде при регистрирането на кандидатите на ПП-ДБ за кмет, районни кметове и общински съветници.

"Ние работим за изборна победа на първи тур. В момента това не е основният сценарий", повтори многократно Петков.

Има ли договорка при балотажа - бе попитан за пореден път?

"Това, което мога да кажа е, че днес, повече от всякога, сме уверени, че следващият кмет на София се казва Васил Терзиев. И сме абсолютно сигурни, че победата ще е осезаема и това, което вярваме е, че ще бъде още на първи тур", посочи Петков.

- И все пак, ако се стигне до втори тур? 

"На национално ниво ние говорихме с нашите структури и вярваме, че на всички балотажи ПП-ДБ ще бъде част. Така, че кой ще подкрепяме? - Ще подкрепяме нашите кандидати.

Днес повече от вчера сме абсолютно уверени, че имаме огромен шанс още на първи тур Васил Терзиев да стане кмет" - сложи точката Петков, като макар и без да уточнява какво има предвид под вчера и днес, вчера бе обявена кандидатурата на Антон Хекимян от името на ГЕРБ.

А съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който също бе на събитието по внасянето на кандидатурите, отказа да отговаря на журналистически въпроси.