Руският проект за газопровод през Турция до гръцката граница, който да замени спрения "Южен поток" през България, няма да стане заради правни и икономически пречки, заяви днес висш представител на Европейската комисия.

"Това няма да работи и мисля,че няма да е окончателното решение", каза заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. "Трябва да се върнем към по-рационален дебат между Русия, "Газпром" (държавният ѝ газов монопол - б.а.) и европейските страни".

Шефчович припомни, че главният аргумент, който руснаците изтъкват в полза на "Турски поток" е да заобиколят Украйна, където сега е едно от двете главни транзитни трасета за Европа. Те предупредиха, че ще го пренасочат през Турция и призоваха ЕС да изгради там съответната инфраструктура.

Шефчович отбеляза, че преместването на трасето може да влезе в противоречие със съществуващите дългосрочни договори, които посочват не само обемите но и точките на доставките. Не е ясно и защо "Газпром" праща над 60 милиарда кубически метра газ годишно в Турция, когато нейното потребление и това на другите балкански страни правят общо половината от това количество.

Шефчович критикува и начина, по който "Газпром" обяви намеренията си - на пресконференция в Анкара миналия декември. 

"Много необичайно е за компания като "Газпром" да общува с клиентите си чрез пресконференции", каза той, припомняйки, че нито една от засегнатите европейски държави не е получила още писмено официално уведомление, че "Южен поток" е спрян.

Шефчович говори пред журналисти, след като Колегиумът на комисарите обсъди днес създаването на Енергиен съюз в рамките на ЕС. Той може да създаде възможност желаещи държави-членки на ЕС доброволно да се обединяват, за да преговарят и сключват общи сделки за покупки на енергия от доставчици извън ЕС. Източноевропейците подкрепят идеята, западноевропейските страни я приемат хладно. Комисията трябва да представи проектозаконодателство за новия съюз на 25 февруари.

В петък Шефчович е на среща по темата в латвийската столица Рига, другия понеделник - в София за първа среща на Групата на високо равнище, която страните от "Южен поток" създадоха, след като Русия обяви, че спира проекта. Освен България тя включва Австрия, Гърция, Италия, Словения, Унгария и Хърватия. Очаква се на заседанието българското правителство да представи проекта си за газов складово-разпределителен възел край Варна. 

Шефчович посочи, че той би получил подкрепа от Комисията и евентуално европейско финансиране, ако е достатъчно икономически обоснован и прозрачен.

След София той тръгва за Баку, където ще разговаря с властите на Азербайджан по изграждането на Южния газов коридор, който трябва да свърже най-голямото находище в Каспийско море - Шах дениз - 2 през Турция с Гърция и Италия. Комисията разглежда проекта като важен за разнообразяване на енергийните доставки в Югоизточна Европа, каза Шефчович.