Неизправените ракети С-300, които се обсъжда да изпратим в Украйна, са между 3 и 5% от цялото ни налично количество, а въоръжението, което сме предоставили досега, не засяга боеспособността на нашата армия.

Това каза в интервю за БНТ началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов.

Поводът бе предстоящото решение на Народното събрание да изпратим дефектни зенитно-управляеми ракети, които сами не можем да ремонтираме, което вчера породи брожения сред социалистите. От БСП обрисуваха апокалиптична картина на национално предателство - нямало да можем да пазим небето си, както и АЕЦ "Козлодуй".

"Нямаме намерение да даваме целия ракетен комплекс С-300 на Украйна, докато не намерим заместваща способност - след това трябва да се сключи договор, да има доставка, да се обучи състав - тогава може да се мисли над този въпрос, но това няма да е скоро", уточни Ефтимов.

"Състоянието на въоръжението и техниката на армията не е тайна за партиите. Всяка година аз предоставям доклад на министъра на отбраната по състоянието на въоръжението и техниката, включително състоянието на зенитните средства. Нормално е някои системи да не могат да се поддържат. Пробвахме преди войната в Украйна сделка с Руската федерация за ремонт на МиГ-29, както и за поддръжка на комплекса С-300" - допълни адмиралът.

И директно посочи известното: техниката ни е съветски модел.

"Модернизацията е в ход. Правителството одобри проекта за модернизация на сухопътните войски. Надявам се да ни извикат в комисията по отбрана да защитим нашите аргументи и сухопътните войски да получат един тласък - посочи още началникът на отбраната, визирайки проекта за придобиване на нови машини за пехотата - "Страйкър".

Модернизацията е  постоянен процес. Нека не се заблуждаваме, че нещата се случват толкова лесно. F-16 вече е факт. Докато дойдат F-16 - поклон към тези, които летят на МиГ-29".

По думите му в момента 12 летци се подготвят за пилотиране на американските изтребители. Старите МиГ ще летят, докато пристигнат F-16. Ако има прозорец между двете, ще разчитаме на съюзници за въздушната отбрана.

Ефтимов коментира и падналия край Тюленово дрон - според него операцията по обезвреждането е можело да се проведе по-добре, но крайният резултат е удовлетворяващ.

Посочи, че дронът се е намирал на границата между сушата и морето и протоколите са различни, както и че водолазът, слязъл при боеприпаса, не е носил потник, а неопрен.

"Не са удачни кадрите с цигарата...

Колкото до водолаза с неопрена - момчето е много разстроено (от шегите и подигравките - бел. ред). Знам колко са отговорни - а какво ще стане, ако утре излязат още два или три дрона? В петък флотът ще направи различни демонстрации по обезвреждане на мини".