Сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността на храма "Св. Николай Мирликийски" подадоха народните представители Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание, цитирани от БТА.

Спорът възникна, след като ДАНС обяви двама свещеници и един служител за персона нон грата, а руското посолство просто тури катинара на храма.

Оттогава се спори той чия собственост е, въпреки че единственият каноничен митрополит - Софийският (т.е. - патриарх Неофит) разпореди да бъде отключена и вътре да има богослужения.

Същевременно проруските проксита, като например политикът Костадин Костадинов показаха нотариален акт (така и не обясни откъде го има, като е български патриот, б.р.), че парцелът е станал собственост на Русия през 1997 г.

В сигнала сега се казва:

„При отчитане на изключителната важност на възникналия проблем около собствеността, стопанисването и експлоатацията на православния храм „Свети Николай Мирликийски" за обществото, както и с оглед на обстоятелството, че възниква съмнение дали евентуално не е извършено престъпление (документно или друго) свързано с легитимацията на Посолството на Руската федерация в Република България като собственик на храма, с настоящия сигнал молим прокуратурата на Република България да извърши проверка, при която, след установяване на всички релевантни факти и издирване на необходимите документи, да бъде установено по безспорен начин в чия собственост се намират понастоящем имотите (земя и сграда) на храм „Свети Николай Мирликийски", находящ се в гр. София, бул. „Цар Освободител" № 3."

Вчера от Агенцията по вписванията разпространиха не много ясно съобщение - че там има нотариален акт за собствеността на храма "Св. Николай Чудотворец" от 1997 г.

В понеделник от пресслужбата на кабинета съобщиха, че държавата е готова да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма.