„Нито парче от ракета не трябва да излиза от българската армия конкретно за този комплекс.

Някой може ли да прогнозира от тези граници сега, дали няма да навлезе по-дълбоко в Черно море и дали някой дрон няма да прелети над България? 

Точно затова са необходими зенитно-ракетните комплекси. Трябва да имаме способности да защитим нашето небе."

Това каза по бТВ в четвъртък секретарят по сигурност и отбрана на президента Димитър Стоянов за решението да дадем ракети С-300 на Украйна. Той нарече вчерашното решение на Народното събрание "скандално".

"Скандално е с това, че превърна депутати, които така и не разбраха за какво гласуват, в обикновени натискачи на копчета. Това беше емоционално, но не и рационално решение. Това е най-малкото за скандал. Министър Тагарев знае, че ако бъдат предоставени тези ракети съгласно решението от декември, той ще попадне под ударите на закона", твърди Димитър Стоянов, който беше министър на отбраната в последните служебни правителства, назначени от Радев.

"До обяд днес ракетите могат да бъдат изправни"

Стоянов добави, че решението на Народното събрание за даването на С-300 е отворено, което било неправилно. 

„Това е отворено решение, което пoзволява на изпълнителната власт да предостави до 100% от ракетите на зенитните ракетни комплекси С-300. Когато написаха неизправни ракети, дали депутатите знаят какво се крие зад това?

Неизправна ракета е всяка една, чийто един или няколко параметри се отклоняват от експлоатационната документация. Тези параметри са срокови, до обяд днес ракетите могат да бъдат изправни.

Неизправна ракета не означава неработоспособна. Да бяха записали определена бройка. Броят на ракетите е изключително ограничен“, допълни Стоянов. 

По думите му началникът на отбраната скоро ще коригира процента ракети С-300, които могат да бъдат дадени на Украйна. 

Стоянов коментира и скандала с Руската църква в София, изгонените за шпионаж свещеници, както и критиките към действията на ДАНС. 

„Ген. Атанасов не действа адекватно. Той можеше да покани председателя на ДАНС в комисията, да коментира казуса с изгонения служител на Руската православна църква и чак тогава да предприемат действия. Дали с осветляването на тази информация Атанасов не прекъсна една контраоперация, която може би от ДАНС са провеждали. Актът за тази църква вчера беше публикуван в социалните мрежи, той е от 1997 г. Тогава за директор на НСС беше назначен точно ген. Атанасов - малко след това. Защо той не е предприел действия да върне собствеността на тази църква на България“, продължи той.

Председателят на ДАНС можел да кажи дали е развивана контраоперация и дали са внедрени хора, които са вербувани да работят в наш национален интерес.

По темата за смяната на процедурата за смяна на шефа на Агенцията Стоянов напомни, че това става с предложение с мотиви от кабинета до президента и той "има право да уважи или неуважи тези мотиви". На чести критики, че напрактика със смяната на ръководствата на спецслужбите през 2021 г. Радев си е осигурил свои хора в тях, Стоянов започна да изброява основателните, по думите му, причини за тези смени.

"Не можеш да имаш доверие в човек, чийто телефон е пробит и дискредитиращи снимки да се разпространяват в публичното пространство. Няма как да оставиш друг, който е позволил от службата му да бъдат изнесени класифицирани документи. Или да оставиш друг, който беше само фигурант... ходеше в една централа да получава указания", изброи той без да посочва имена.

"Като се свика КСНС - с кого ще бъде проведен? Да чакаме поредното ала-бала"

Секретарят на Радев разви и интересна теза защо президентът не е свиквал вече 17 месеца Консултативният съвет по национална сигурност. От думите ме се разбра, че на Радев не му допадат участниците в КСНС.

"Като се свика този съвет - с кого ще бъде проведен", запита Стоянов.

"И да очакваме после поредното ала-бала, което ще излязат да коментират? Или да си развията тезите и да се даде институционалност на тезите им, развити в онзи запис?"

Попитан,Стоянов обяви и че няма смисъл проектът за Конституция на президента да бъде представен, защото с това мнозинство няма как да се гарантира обективност.