С ожесточен дебат в духа на обвинението "всички са крадци" парламентът реши да създаде специална комисия, която да контролира разходването на европейските фондове. Под най-много атаки попадна "Продължаваме промяната", след като вчера от ГЕРБ зададоха тон с това, че от кабинета еднолично са поканили определени фирми, предимно за фотоволтаици, които щели да получат 1,6 млрд. лв. по плана за справедлив преход на въглищните региони. Фирмите, според ГЕРБ, са близки до ПП.

Така вчера Бойко Борисов и партньорът му в управлението Делян Пеевски (ДПС) обявиха дружно, че ще поискат да бъде създадена комисия, която да контролира европарите, в т.ч. предвидените за България 3,4 млрд. лв. за енергийни проекти в териториалните планове за въглищните райони. Днес точката влезе в дневния ред.

Стою Стоев (ПП) обяви, че парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" ще подкрепи създаването на тази комисия, но само и единствено, за да се разсеят "спекулациите" за разходването на средствата.

Дебата обаче разпали доскорошният депутат от ПП - отцепникът първо от "Има такъв народ", а после и от "Промяната" - Радостин Василев. Той припомни, че Делян Добрев и Красимир Вълчев от ГЕРБ са дали специална пресконференция за фирмите около ПП и това било международен скандал, а не обект на създаването на обикновена парламентарна комисия.

"Страхотен контрол, невероятно е, че ще я има тази комисия за еврофондовете. Това, което колегите от ГЕРБ разказаха, е страшно. Някакъв Дечо от Стара Загора, на Радо Рибарски бил работодател, чичо ли, не знам какъв е. "Монбат", фирма в чийто джип на собственика се качва Христо Иванов, ние ще контролираме...", обяви Василев, визирайки депутата от ПП Радослав Рибарски и съпредседателя на ДБ. - "Ние ще ги контролираме тия неща с комисии, всъщност трябва да ги контролираме с прокуратурата", продължи и допълни с ирония, че никой не е очаквал, че в ГЕРБ били "по-малко крадци" от ПП. "Оставка трябва да има, не комисии да правим", сложи точка.

Атакува и Делян Добрев, за да обяви как въпросните фирми с милиарда за териториалните планове били съмнителни - някои от тях, регистрирани в Люксембург и с неясен собственик. Щели да получат 450 милиона евро за разкриването на 100 работни места.

Любопитно изказване направи Радомир Чолаков, също от ГЕРБ: 

"Ако всичко това, което казват колегите е вярно, това е арогантност нечувана. Ама нечувана просто! Ако наистина някои колеги си съобразяват, че могат да ооткраднат милиард и половина и да го разпределят на три фирми и Народното събрание го позволи това нещо, значи, г-н Василев, сте прав, че всички сме за някъде, защото ние ще сме мълчаливи съучастници. Имаме Върховна административна прокуратура. Значи тази временна комисия, вместо да констатира после плячката, може ли да предприеме някакви превантивни действия и да сезира компетентните органи и това да се спре. Моля ви, тука трябва да се спират неща, не само да ги констатираме." 

"Ми подайте сигнал, бе колеги. Тъкмо ще имате основание да свалите това правителство", посъветва ГЕРБ Василев.

Включи се и Цончо Ганев от "Възраждане", за да обвини ПП, че иска да открадне парите, а чрез създаването на комисията ГЕРБ и ДПС ѝ казвали, че не може да краде сама. 

"Част от сглобката в лицето на ПП реши, че ще заобиколи другите играчи и ще присвои едни милиард и половина. Опитвате се да делите на едно, опитвате се да присвоите едни пари без да делите с ДПС и ГЕРБ, даже без да делите с вътрешната си коалиционна сглобка - ДБ. Няма така. На едно не можете да делите с хора като Бойко Борисов и Делян Пеевски, не може. Кирил Петков и Асен Василев си въобразяват, че ще заобиколят г-н Борисов и г-н Пеевски ли - вижте какво става", разсмя Ганев залата.

За лидерката на БСП Корнелия Нинова обаче ГЕРБ била в основата на всичко.

"Доживях да чуя жалба за ГЕРБ, защото ПП-ДБ крадели повече и по-малко умно." - заяви Нинова.

В крайна сметка комисията бе създадена - с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и БСП.