ЦСКА-София се похвали с поредна крачка по пътя към старта на реконструкцията на стадион "Българска армия", съобщи клубът на официалния си сайт.

Новината от днес е, че окончателният проект е бил входиран в Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община. 

Което означава, че клубът е близо до финалната права. Ако и въпросната институция одобри проекта, ще остане единствено Столичният общински съвет (СОС), но неговото "да" би трябвало да е формалност, ако всички пречки и етапи са преминати и е спазен законът.

"Преминахме през множество и тежки процедури, дискусии, проблеми и решенията им, за да стигнем до одобрението на абсолютно всички институции, пред които законът изисква да представим проекта, се казва в съобщението на ЦСКА-София. - Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет подкрепи без нито един глас „против“ всички наши идеи. Въпреки трудностите, жалбите и недоброжелателите, РИОСВ се изказа в пълна подкрепа на проекта. Преди дни получихме положително становище и от НИНКН, за което се борихме месеци наред. Пожарната и СРЗИ също и без възражения дадоха зелена светлина за реконструкцията на „Българска армия“."

ЦСКА-София трябваше да премине през много жалби, внесени в съда и общината, както и през опозиция в СОС, най-вече от общински съветници от ДБ. Сред тях бяха Иво Божков и Марта Георгиева. Техният аргумент бе не срещу нов стадион по принцип, а че се "гази законът", тъй като липсата на подробен устройствен план (ПУП) за Борисовата градина обезсмисля проекта.

Именно поради това се стигна до десетки жалби. А ЦСКА-София промени проекта няколко пъти, отказвайки се от строеж като такъв от "кота нула". Вече става въпрос за "реконструкция" със запазване на насипите, върху които е изграден настоящият стадион - вече доста амортизиран и дори опасен.

Клубът казва, че ще върне на парка 23 декара зелени площи и 17 декара алейна мрежа и зони за отдих. Съществуващата ограда ще бъде разтурена, а като цяло на мястото на сегашните сгради ще има "богата на зеленина паркова среда". "Червените" обещават да засадят над 300 дървета. С горното ЦСКА-София разчита да покрие - дори в аванс, екологичните норми.

"Близо година екипът, ангажиран със стадиона, работи неуморно, за да представи документация, към която никой да няма забележки. Благодарни сме за консенсуса постигнат във всяка една институция и за подкрепата, която получихме, за да реализираме една идея, която е в полза не само на спортен феномен като ЦСКА, а на цял един град - на нашата столица. Заради всички положителни становища, които получихме дотук, вярваме, че няма да срещнем проблем и на финалната права, в последния отговорен орган - НАГ", казва още ЦСКА-София. 

И завършва така:

"Колкото до жалбите, които бяха входирани от недоброжелатели по време на целия така и така сложен процес, всички те бяха отхвърлени от компетентния съд. ЦСКА никога не е бил толкова близо до това да получи възможността да реализира тази своя толкова голяма мечта - да има нов дом."