Протестиращи работници от въглищните райони по пътищата на страната, взаимни обвинения в далавери в парламента, искане за отлагане на внасянето на териториаллните планове, отказ от страна на правителството, извънредно заседание на комисията по енергетика и един Делян Пеевски с обещанието, че всеки зает в сектора ще получи 36 заплати наведнъж, ако откаже да бъде преназначен след затваряне на съответните мощности.

Така накратко може да се обобщи денят, ключов за зеления преход на страната. Както е известно, до 2038 година България трябва да сложи край на изкопаемите горива и въглищата, като за да се възползва сега от средствата по плана за справедлив преход - за регионите на Стара Загора, Кюстендил и Перник, за да не ги загуби, премиерът Николай Денков даде заявка - териториалните им планове ще бъдат приети от МС днес и внесени в Европейската комисия утре, когато е крайният срок. Ако не бъдат приети, България може да загуби, освен над 1,4 млрд. лв. по плановете, свързани с трите региона - и още 3 млрд. лв. по плановете, свързани с всички останали териториални планове, даде заявка Денков.

Заетите в сектора обаче не одобряват плановете и днес блокираха ключови магистрали и пътища. Въпреки че само преди десет дни на среща между синдикатите и Денков по същия въпрос двете страни постигнаха договореност и си стиснаха ръцете за бъдещето на въглищните региони и заетите сега в сектора около 15 000 души. Бе обявена отново анонсираната още през 2021 г. идея за създаването на държавно предприятие ("Конверсия на въглищни райони"), в което да бъдат наети при същите условия работници, останали без работа заради закриване на мощностите.

Паралелно в парламента това бе тема номер едно днес. От БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" внесоха проект на решение за отлагане на внасянето на плановете, което задължава правителството да преговаря с Европейската комисия, за да не загубим средствата. И по-конкретно: парламентът да задължи Министерски съвет в срок до 15 октомври да приключи преговорите с ЕК, до 20 октомври да представи в НС доклад за предприетите действия и постигнатите резултати, да поиска едномесечна отсрочка за представяне на териториалните планове, до 20 октомври да подпише със синдикатите национално споразумение за справедлив преход и до 30 октомври да внесе плановете в ЕК.

Трите партии поискаха парламентът веднага да дискутира по проекта на решение и да се свика председателски съвет, но председателстващият заседанието зам.-шеф на НС Никола Минчев обяви, че няма ред, по който това да се случи заради оттсъствието на титуляра Росен Желязков и заместничката, която е упълномощил, докато е в командировка - Росица Кирова. След дълъг спор се мина към план Б - да се свика председателски съвет по искане на петима от членовете му, като се реши, че ще има извънредно заседание днес на комисията по енергетика, която да разгледа проекта на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ", за да може да влезе в зала.

Междувременно стана ясно, че в парламента е дошъл (незабелязано от медиите, които са с ограничен достъп) финансовият министър Асен Василев, за да запознае депутатите с данъчните закони, като на нея явно е станало дума и за случващото се със зеления преход. А това стана известно, след като основният парламентарен говорител Делян Пеевски обяви:

"Уточнихме да има пълна заетост на хората, които ще се освободят в тип държавно предприятие (т.е. "Конверсия на въглищни райони"), да няма такива, които ще останат без работа, закриването да стане през 2038 г. и отделно ще им предложим - който не иска да отиде в това държавно предприятие, 36 заплати еднократно веднага да му се изплатят.

Имахме разговор с финансовия министър, сериозен. Надяваме се, той сега ще уведоми премиера - да седнат и да се разберат със синдикатите."

"Енергийният министър да се прибира и да си решава темите" - "скастри" Пеевски Румен Радев, който е на посещение в САЩ.

Заседанието на парламента продължава, това на комисията бе насрочено за 14:30 часа, а редовното заседание на МС, на което се очаква да бъдат приети плановете, насрочено за 15 ч. Дебатът на енергийна комисия бе кратък и завърши очаквано - предложението на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" бе отхвърлено.

Късно вечерта ексцесиите в парламента продължиха. Народното събрание отхвърли предложението за разглеждане на общия проект на решение за отсрочка внасянето на териториалните планове. 

Отказът на залата да разгледа проекторешението предизвика напрежение в пленарна зала. Павела Митова от "Има такъв народ" застана на трибуната и заяви, че няма да мръдне от нея, докато председателстващият Никола Минчев не включи в дневния ред исканото проекторешение. Той отказа като посочи, че вече има проведено гласуване. 

Митова остана на трибуната, а до нея застанаха депутати от опозиционните партии от ИТН и БСП. Депутатите от "Възраждане" също подкрепиха колегата си като застанаха прави до местата на стенографите под парламентарната трибуна. Протестът продължи на трибуната като депутатите останаха прави и по време на дадената от председателстващия 10-минутна почивка. 

Малко след нея заседанието бе прекратено поради лиспа на кворум