Президентът Румен Радев не пропусна в петък да коментира напрежението около приемането на териториалните планове от правителството и протестите на енергетици и миньори в страната, които доведоха да блокадите на ключови пътни артерии в цялата страна. В парламента се създаде специална комисия, която да контролира европарите в енергетиката, а депутатите се скараха за т. нар. зелен преход. Бойко Борисов и Делян Пеевски първо разкритикуваха, а после дадоха препоръки на правителството като анонсираха и идея за компенсации за миньорите под формата на 36 заплати. 

На този фон Радев заговори за "основателни съмнения".

"Налице са основателни съмнения, че приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми, а не гарантирането на трудовата заетост във въглищните региони и устойчивостта на българската енергетика", обяви той от Пловдив.

И продължи:

"Налице са и основателни съмнения, че крамолите вътре в управляващата коалиция са за порциите от европейските пари, а не заради интересите на хората."

Според него "единственият начин да се разсеят тези съмнения и плановете за справедлив преход да оправдат името си е да се дадат ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите, за устойчивостта на българската енергетика и за съхранението в максимална степен на нейната автономност".