Готви ли се ДПС да се превърне във фактор при избора и на ръководства на контролните и регулаторни органи? 

Този въпрос изниква покрай предложените изменения в Конституцията, които мнозинството от ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и Движението дават заявка да приемат в края на годината. Както и от неофициален разказ на депутат от ДПС.

Става въпрос за идея, според която ръководствата на важните за държавата органи ще се избират от парламента с мнозинство от 2/3 (квалифицирано мнозинство - 160 гласа), а не с обикновено (121 гласа), както е сега. Т.нар. сглобка от ГЕРБ и ПП-ДБ разполага с обикновено мнозинство. Но с ДПС става вече квалифицирано.

Текстът

С предложенията за промени в основния закон бе добавен и нов текст (чл. 91б), който гласи:

"Народното събрание избира независими регулаторни и контролни органи, при спазване на най-малко следните изисквания: разумен срок за внасяне на предложения, за обсъждане и изслушване на кандидатите и предвиждане на възможност за представители на обществеността да дават становища и да наблюдават процеса, както и ограничаване на броя на последователните мандати.

Със закон може да се предвиди решенията за избор да се приемат с квалифицирано мнозинство."

Последното е ключово. Това изречение не присъства в първоначално предложения от ПП-ДБ вариант, включено е във финалния внесен в деловодството с подписите на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. 

"Ще се заложи 2/3 мнозинство за всички регулатори, назначавани от парламента, както и за Конституционния съд", коментира депутатът от ДПС пред Клуб Z.

И докато квалифицираното мнозинство за КС е записано в проекта за изменения на основния закон, то за регулаторните и контролни институции е предвидено това да става със закон. Което означава, че във всеки един момент, всеки нов парламент с политическите конфигурации него, ще може да променя законите и съответно ръководните органи (които са с определени мандати), според конюнктурата и въпреки пожелателния текст за конкурсно начало при избора, който и сега би следвало да важи без да е скрепен в Конституцията. Практиката обаче се показва разпределение на принципа "наши и ваши".

Прелюдия

В момента Конституцията изисква квалифицирано мнозинство в парламента за избора на членовете на Висшия съдебен съвет(ВСС) от т.нар. политическа квота, както и за главния инспектор в Инспектората към ВСС. Както и при освобождаване в определена хипотеза на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор, за което се изисква предложение от поне 160 народни представители.

Ако заявката на депутатa от ДПС се претвори в реални действия и това изменение в Конституцията мине в този му вид, следващата стъпка на (не)коалицията, към която лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов официално вече приши и Движението в петък, ще са промени в законите за регулаторите, за да се впише мнозинството от 2/3 в тях. А след това - пристъпване към избор.

Прелюдията бе антикорупционният закон, който депутатите изцяло пренаписаха спрямо първоначалните предложения. На финала излезе следното: антикорупционната комисия ще се ръководи от трима души, назначавани с мнозинство от... 2/3. 

Любопитното е, че председателят на комисията по конституционните въпроси Радомир Чолаков, който е от ГЕРБ, се противопостави (еднократно) на текста за квалифицираното мнозинство, като припомни, че такова е разписано изрично в Конституцията за определени органи, а за всичко останало Народното събрание избира с обикновено мнозинство. Т.е. КПКОНПИ не е сред органите, за които се изискват 2/3. Чолаков се закани, че ако законът бъде приет в този му вид, трябва да бъде даден на Конституционния съд.

Законът бе приет в този му вид. Още не е обнародван, предстои да видим дали ГЕРБ ще сезира КС.

Фактът, че ръководството на комисията бе сведено до трима породи и брожения, че тези трима, въпреки описания в закона независим номинационен борд, който ще оценява кандидатите, ще бъдат ограничени до кандидати на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Подобно разпределение, макар да имаше конкурсно начало, видяхме вече при смяната на ръководствата на три регулатора - Българската народна банка (управител стана номинацията на ГЕРБ Димитър Радев, а подуправители - на ПП и ДПС - съответно Андрей Гюров и Петър Чобанов). ГЕРБ "взе" и Сметната палата с председател Димитър Главчев (процедура за заместниците все още не е открита). Номинираният от ПП-ДБ Станимир Михайлов пък оглави здравната каса (и то след след една провалена процедура, като бе останала сама кандидатката на БСП, която не събра подкрепа).

Случайно или не, след тези три регулатора (не)коалицията забави темпото с подмяната на изтеклите десетки мандати в институциите. Дали ще бъде подновена преди или след измененията в Конституцията - предстои да видим.