Протестиращите искат като първо условие "Осигуряване на механизъм за капацитет". 

1) Нека преведем от брюкселски на български - "Механизъм за капацитет" е субсидия. Подпомагане на ТЕЦ-овете с парите на данъкоплатците. Т.е. най-сетне признание, че ТЕЦ-овете нямат никаква икономическа перспектива без бюджетни пари. 

2) Прави ли са да го искат? В голяма степен - да. Енергетиката ни, след близо двайсет години отлагане и мишкуване на управляващите, има нужда поне от трите големи ТЕЦ. Видяхме го миналата година..

3) Реалистично ли е? Не. През юни 2019 г. влезе в сила Регламент 943 за електроенергийния пазар, който забранява механизмите за капацитет за въглища отвъд 2025г., освен ако има сключени договори до 31.12.2019г. 

Тук интересен момент - Регламент 943 е изцяло договарян по време на мандата на "Борисов-3" (ГЕРБ+ВМРО). Срокът за подписване на договори изтича по време на същия мандат.

Договори НЕ са сключени. Защо? Защото за пореден път миньорите и енергетиците бяха лъгани, че няма нужда, че за да се одобрят такива договори е нужно да има план за затваряне (и наистина е нужно). Това е клопката на популизма от 2017-2019 г.

4) Има ли изход? Вероятно да. Възможно (и доста трудно) е да се договори нов модел на "механизми за капацитет" (т.е. субсидии) на ниво ЕС. Той при всяко положение ще изисква план за бързо намаляване на емисиите, бързо намаляващи обеми. Но това противоречи на решенията на Народното събрание от 31.01.2020 и 12.01.2023г.... Това пък е клопката на популизма от 2020 и 2023 г. 

Шестте точки с искания на протестиращите са взаимно изключващи се (първа и втора - напълно несъвместими) и неизпълними. Голяма част са неизпълними именно заради подобни илюзии в миналото.

Това не значи, че няма изход - просто той е много различен.

Упорството за тези 6 точки може да доведе единствено до неконтролируем срив на въглищната енергетика в рамките на година и половина до две и всичко, срещу което енергетиците се борят и протестират - енергийна криза и масови съкращния без компенсации.

---

Бел. ред. - коментара препубликуваме от фейсбук профила на Радан Кънев. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.