Светият Синод разпространи решение след днешното си заседание, че напълно подкрепя писмото и действията на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит по отношение на храма-подворие „Св. Николай Мирликойски Чудотворец“.

Както и Клуб Z писа - патриархът, който е и Софийски владика, специално посочи българи свещеници, които да възстановят службите в храма, след като посолството го заключи. Канонически той е единственият оправомощен да прави това и без негово позволение не може да се служи в неговата митрополия (правни и имуществени въпроси за земята са съвсем отделна тема, б.р.).

Втора точка от решението звучи така:

"Св. Синод изразява надежда – храмът да бъде отворен в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на БПЦ-БП."

Както вече стана ясно и в предишното съобщение - Синодът единствено изрази надежда за съдействие от руското посолство, което очевидно "държи ключа".

Трета точка от краткото съобщение гласи следното:

"Възлага на канонично-правната комисия при Св. Синод да проучи и анализира уставите за фукциониране на Подворията в София и Москва, след което ще се произнесе."

Научаваме, че против и с особено мнение е бил един от сравнително младите митрополити - Даниил Видински.

Веднага след обявяването, че са изгонени като заплаха за националната сигурност руският предстоятел на храма, още един беларуски свещеник и един служител, Видинският митрополит изрази съжаление на фейсбук страницата на митрополията. То обаче не беше по църковни въпроси, а по съществото на изгонването:

"Изразяваме своето огорчение относно експулсирането от страната на предстоятеля и двама служители при храма - подворие "Св. Николай", гр. София - архим. Васиан (Змеев), прот. Евгений Павелчук и Владимир Бонко.

В настоящето смутно политическо време, държим да напомним, че политическите пристрастия, партии, идеологии, политическите съюзи, коалиции ще преминат, както са преминавали безвъзвратно в историята на страната ни редица такива."

Ето и днешното съобщение в оригинал:

На днешното си заседание Светият Синод реши:

Подкрепя напълно писмото и действията на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит по отношение на храма-подворие „Св. Николай Мирликойски Чудотворец“ в София, и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Св. Синод изразява надежда – храмът да бъде отворен в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на БПЦ-БП.

Възлага на канонично-правната комисия при Св. Синод да проучи и анализира уставите за фукциониране на Подворията в София и Москва, след което ще се произнесе.

Против горното решение с особено мнение по отношение на първата точка гласува Видинският митрополит Даниил.