Нобеловата награда за химия за 2023 г. беше присъдена на трима учени, които са работили за откриването и разработването на квантови точки, използвани в LED светлините и телевизионните екрани, както и от хирурзи при отстраняване на ракова тъкан.

Монги Бавенди, Луис Брус и Алексей Екимов бяха отличени като „пионери в изследването на наносвета“ от Нобеловия комитет по химия, който обяви наградата в шведската столица Стокхолм в сряда, предаде Си Ен Ен.

„Дълго време никой не мислеше, че някога наистина можете да създадете толкова малки частици. Но тазгодишните лауреати успяха“, каза Йохан Аквист, председател на комисията.

Хайнер Линке, член на комисията по химия, обясни на церемонията по обявяването какво прави работата на лауреатите толкова революционна.

„Основното нещо при квантовите точки е, че само като промените техния размер... променяте свойствата им, например цвета им. Това е напълно необичайно“, каза Линке.

„Ако си представите, например, че искате да боядисате тениски - червена, зелена, жълта, синя. За всеки от тези цветове бихте използвали различна молекула. Различните атоми в различни констелации ви дават различни цветове - това е същността на химията“, каза той.


Но благодарение на работата на учените в областта на нанотехнологиите, квантовите точки ни позволяват да „използваме точно едни и същи атоми в едни и същи констелации и просто да променим размера - колко от атомите имате - и да получите нови цветове и нови други свойства“.

Бавенди, професор в Масачузетския технологичен институт (МТИ), и Брус, почетен професор в Колумбийския университет, са американци. Екимов е руснак и работи за Nanocrystals Technology Inc., която е базирана в Ню Йорк.

Роденият във Франция Бавенди получи рано сутринта обаждане от Стокхолм, че е един от лауреатите по химия за 2023 г. Той каза на пресконференцията, че се чувства „много изненадан, сънлив, шокиран, неочаквано и много почетен“ и ще отпразнува наградата си, като преподава на студентите си в 9 часа сутринта в МТИ.