Висши представители на Съединените щати и ЕС са се срещнали с руските си колеги за необявени спешни преговори в Турция, предназначени да разрешат противопоставянето около Нагорни Карабах. Това е станало дни преди Азербайджан да започне военна офанзива миналия месец, за да отнеме отцепилата се територия от контрола на етническите арменци, съобщи "Политико".

Срещата бележи рядък - макар и в крайна сметка неуспешен - контакт между Москва и Запада,  след като нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна през февруари 2022 г. прекъсна редовната дипломация.

Висш дипломат, запознат с дискусиите, е казал пред "Политико", че срещата се е състояла на 17 септември в Истанбул като част от усилията за оказване на натиск върху Азербайджан да прекрати своята деветмесечна блокада на анклава и да позволи конвои с хуманитарна помощ от Армения. Според пратеника срещата се е съсредоточила върху „как да се раздвижат проклетите камиони“ и да се гарантира, че доставките на храна и гориво ще достигнат до около 100 000 жители.

САЩ са били представени от Луис Боно, старши съветник на Вашингтон за преговорите в Кавказ, докато ЕС изпратил Тойво Клаар, свой представител за региона. Русия е пратила Игор Ховаев, който е специален пратеник на Путин за отношенията между Армения и Азербайджан.

Подобно дипломатическо взаимодействие на високо ниво е рядкост. През март държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и руският външен министър Сергей Лавров се изправиха лице в лице в кулоарите на срещата на Г-20 в Индия, но Москва настоя, че обменът е станал „в движение“ и не са водени преговори.

В изявление, предоставено на "Политико" служител на ЕС е казал, че „ние смятаме, че е важно да поддържаме канали за комуникация със съответните събеседници, за да избегнем недоразумения“. Служителят също така отбеляза, че Клаар се е опитвал да запази линиите отворени на много фронтове през „миналите години“, включително в разговори с Ховаев и руския заместник външен министър Михаил Галузин.

Говорител на Държавния департамент на САЩ отказа да коментира срещата, като каза само, че „ние не коментираме частни дипломатически разговори“.

Въпреки това неназован американски служител, запознат с въпроса е обяснил, че дискусиите произтичат от разбирането, че Кремъл все още има власт в региона.

„Трябва да можем да работим с руснаците по този въпрос, защото те наистина имат влияние върху страните, особено когато сме в несигурен момент в момента“, каза американският служител.

Азербайджан започна светкавична офанзива срещу Нагорни Карабах на 19 септември, изпращайки танкове и войски в региона под прикритието на тежка артилерийска подготовка. Арменските водачи на Карабах бяха принудени да се предадат след 24-часови ожесточени битки, в които загинаха стотици и от двете страни. Оттогава според арменското правителство повече от 100 000 души са напуснали домовете си и са прекосили границата, страхувайки се за живота си.

Азербайджан настоява, че има право да предприеме действия срещу „незаконни въоръжени формирования“ на своята международно призната територия и обеща да „реинтегрира“ онези, които са останали. Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел описа военната операция като „опустошителна“, докато Блинкън се присъедини към призивите към Азербайджан „да се въздържа от по-нататъшни военни действия в Нагорни Карабах и да осигури безпрепятствен хуманитарен достъп“.

Алиев отказва среща с Пашинян, организирана от ЕС

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев отказа да участва в организирана от ЕС среща с министър-председателя на Армения Никол Пашинян, планирана тази седмица, поради европейската подкрепа за Ереван, каза правителствен служител пред АФП в сряда.

Преди две седмици Алиев започна еднодневна офанзива, при която страната му възвърна контрола над населения предимно с етнически арменци сепаратистки регион Нагорни Карабах.

Разговорите трябваше да съберат лидерите на двамата кавказки заклети врагове в кулоарите на среща на върха на ЕС в Испания с посредничеството на Франция, Германия и Европейския съвет.

"Азербайджан не смята за необходимо да участва в преговори в този формат", каза представител на азербайджанското правителство пред АФП.

Алиев няма да присъства поради "проарменски изявления на френски официални лица... и изявления за доставка на оръжия и боеприпаси (на Ереван) за военно сътрудничество", каза служителят пред АФП.

Френският външен министър Катрин Колона каза по време на посещение в Армения във вторник, че Париж се е съгласил да достави военно оборудване на малката държава от Южен Кавказ, без да дава подробности.

Решението на Алиев е и заради "обвиненията, направени вчера от президента на Съвета на ЕС Шарл Мишел", добави служителят.

Арменският министър-председател Никол Пашинян ще посети Испания за участие в разговори с ЕС утре въпреки съобщенията, че азербайджанският президент Илхам Алиев е отказал да присъства на същото събитие, обяви правителството в Ереван, цитирано от Ройтерс.

Според руската агенция Интерфакс Пашинян е изразил съжаление за пропуснатата възможност да разговаря с Алиев и е добавил, че е готов да подпише документ, който по думите му да доведе до "пробив" в мирните преговори между двете страни.

Петстранната среща с участието на лидерите на Франция, Германия, Армения, Азербайджан и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел беше насрочена за утре в испанския град Гранада.