Словакия реши да отложи решенията си за военна подкрепа за Киев в очакване на новото правителство след изборния успех на партиите, които се противопоставят на помощта за съседна Украйна, съобщи президентството в Братислава, цитирано от Франс прес.

„Президентът (Зузана) Чапутова споделя гледната точка на (премиера в оставка Лудовит) Одор, според когото решението по този въпрос трябва да отразява резултатите от последните парламентарни избори“, каза за АФП Мартин Стризинец, говорител на президентството.

„Решение за предоставяне на военна помощ в този момент би създало прецедент за бъдещи промени в политическата власт. Освен това сегашното правителство в оставка има ограничени правомощия“, добави говорителят.

Той не каза дали скоро ще бъдат взети важни решения, но подчерта, че президентът Чапутова "не е променила позицията си относно военната помощ за Украйна и че ще продължи да я подкрепя в границите на възможностите, с които все още разполагат словашките въоръжени сили".

В понеделник президентът връчи мандат за съставянето на ново правителство на популиста Робърт Фицо, който се противопоставя на военната помощ за Украйна и е смятан за проруски настроен.

Партията на Фицо „Смер - Социална демокрация“ получи 23% от гласовете и победи центристката партия "Прогресивна Словакия", останала втора с 18 процента на изборите в събота.

По време на кампанията 59-годишният Фицо се зарече, че Словакия няма да изпрати "нито един патрон" в Украйна, и призова за по-добри отношения с Русия.

Фицо, който е бивш министър-председател, наскоро заяви, че „войната в Украйна започна през 2014 г., когато украински фашисти убиха цивилни от руска националност“, повтаряйки недоказани руски твърдения.

В неделя Фицо каза, че страната му има "по-големи проблеми" от помощта за Украйна. Досега Словакия, която е член на ЕС и НАТО, беше важен европейски донор на Украйна, като дял от нейния БВП, отбелязва АФП.

„Вярваме, че (случващото се в) Украйна е огромна трагедия за всички. Ако на „Смер“ бъде възложено да състави кабинет... ще направим всичко възможно да организираме мирни преговори възможно най-скоро“, каза Фицо.

За да управлява, Фицо се нуждае от коалиция, за да разполага с мнозинство в 150-местния еднокамарен парламент, тъй като партията му получи 42 мандата.

Лявата партия "Глас - социална демокрация" има 27 места. Тя е формирана около отцепници от „Смер“ и е един от потенциалните ѝ партньори.

Двете партии биха могли да се обединят и с малката, проруска Словашка национална партия, която получи 10 места, за да имат мнозинство от 79 места.

Байдън посяга към програма на Държавния департамент след вота в Конгреса

Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля да използва програма на Държавния департамент на САЩ за отпускане на безвъзмездна помощ, за да изпрати допълнителна военна помощ на Украйна, каза вчера американски служител, цитиран от Ройтерс.

Държавният департамент може да окаже помощ на чуждестранни правителства за закупуване на американско отбранително оборудване и за военно обучение по програмата „Форин милитари сейлс“ (Foreign Military Sales). Това е субсидия или заем по програма, която помага на  американски съюзници и партньори да закупуват продукти, свързани със сигурността.

Изданието „Политико“ първо съобщи вчера за проучвателната инициатива, като цитира двама запознати с нея американски служители.

Според документ на Държавния департамент от 21 септември, чуждестранно военно финансиране за около 650 милиона долара е останало извън предвидените общо 4,65 милиарда долара, определени за Украйна и страни, засегнати от военния конфликт.

Говорител на Държавния департамент отказа коментар за съобщеното от „Политико“.

Програмата за чуждестранно военно финансиране се използва широко, отбелязва Ройтерс. През август администрацията на президента Байдън одобри прехвърляне на средства в Тайван по тази програма, в рамките на която обикновено са подпомагани суверенни държави.