Министрите на външните работи от ЕС се събраха днес в Киев на първата в историята своя среща извън блока, за да изразят своята подкрепа, след като проруски кандидат спечели изборите в Словакия, а Конгресът в САЩ не включи помощта за Украйна в законопроекта си за федералните разходи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Киев омаловажи тревожните сигнали от двете страни на Атлантическия океан и особено гласуването в Конгреса на САЩ, което изключи помощта за Украйна от приет в последния момент законопроект за финансиране на правителството и заяви, че те не представляват по-сериозна промяна в политиката.

"Не смятаме, че подкрепата от страна на САЩ е разколебана…, тъй като САЩ разбират, че залогът в Украйна е много по-голям от самата Украйна", заяви пред журналисти украинският външен министър Дмитро Кулеба, докато се подготвяше да посрещне ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел.

Относно изборната победа на проруския бивш словашки премиер Роберт Фицо Кулеба каза, че е "прекалено рано да се преценят" последиците за политиката там и отбеляза, че който и да било нов лидер ще трябва да сформира коалиция.

Днешната среща в Киев бе обявена от Борел за историческо събитие и предостави забележителни възможности за фотосесии пред знамена на ЕС в украинската столица на редица министри, посочва Ройтерс. Тя обаче идва в неудобен момент за западния съюз, който подкрепя Киев. Лятото приключва след по-бавна от очакванията украинска военна контраофанзива без големите успехи, на които се надяваха западните лидери преди есенната кал да задръсти веригите на дарените от тях танкове.

Наближават избори в няколко западни страни, на първо място идната година в САЩ, където бившият президент Доналд Тръмп е начело в надпреварата за номинацията на Републиканската партия и ще се опита да се върне в Белия дом. Няколко високопоставени привърженици на Тръмп в Конгреса на САЩ призовават за спиране на помощта за Украйна.

Кулеба каза, че Украйна е имала "много задълбочена дискусия с двете партии в Конгреса на САЩ – републиканците и демократите" и очаква помощта да продължи.

В Европа проруският бивш премиер Фицо спечели най-много гласове на вчерашните избори в Словакия и ще получи първия шанс да състави правителство. Кампанията му призоваваше "нито един боеприпас" от резервите на Словакия да не бъде изпращан в Украйна. За да състави правителство обаче, Фицо ще трябва да сформира коалиция с поне още една партия, която публично не споделя неговата позиция по отношение на Украйна.

Зеленски: Победата на Украйна зависи от сътрудничеството с ЕС

Победата на Украйна във войната срещу Русия зависи от сътрудничеството с Европейския съюз, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

След срещата в Киев на министрите на външните работи на държавите от ЕС Зеленски подчерта колко е важна подкрепата за Украйна в областта на отбраната.