„Хубав град, ама не е за хора с деца - така изглежда София в момента. Ако слушаме кметските речи и изказвания, децата са най-ценното в София и най-важните инвестиции са за тях. Ако погледнем обаче проблема с детските градини, оказва се, че за най-ценното на практика няма места в този град.“

Това каза Васил Терзиев, кандидат за кмет на столицата, издигнат от ПП, ДБ и „Спаси София“.

Той припомни, че над 10 години родителите на малки деца в София слушат обещания, че ей-сега вече проблемът ще се реши, но после се оказва, че места ще има, ама друг път.

„Не искам дори да подхващам темата как майките с колички (не)могат да разходят малките си деца. Много пъти сме чували обясненията защо нещо не може да стане. Затова с екипа ми днес идваме да ви кажем как може да стане. И как с правилното управление София всъщност може да постигне много повече от онова, което сме свикнали да очакваме от нея“, добави Терзиев.

„Всяка майка, всеки баща, всички баби и дядовци, които бутат детски колички из София, знаят какво приключение е това. Разбити и тесни тротоари, без добри скосявания, слалом между паркирали автомобили, нефункционални рампи за слизане и качване в подлези, необезопасени пешеходни пътеки“, каза още кандидат-кметът.

Според него проблемът с достъпността е нещо, което задължително трябва да се реши, защото от него страдат не само родителите, но и пешеходците, и хората, които използват тротинетки. Да не говорим за хората, които имат затруднения със зрението, както и хората със затруднения с придвижването. За тях градът е особено неприветлив.

Първата стъпка е да разбираме откъде идват проблемите, смята Терзиев.

„Проблемът с детските градини е проблем на финансирането - една група в детска градина (25 деца) излиза 1 000 000 лева. Строящите се нови градини или разширения на стари са за още 4000 деца. За да намерим места за оставащите 6000 (това са около 240 групи), ни трябват 240 млн. лв. Откъде ще ги вземем ли? Дори само като запушим течовете от обществени поръчки, можем да осигурим поне половината от тези средства“, смята кандидатът на коалиция „Обединени за София“.

Той уточни, че проблемът с детските градини е проблем на недоброто планиране - сегашният строителен план е сериозно закъснял – той трябва да бъде разгледан с приоритет, допълнен и препланиран умно. А детски градини трябва да се строят там, където има недостиг на места, а не просто където е най-лесно.

„Проблемът с детските градини е проблем и на недалновидното управление на терените - след като изпусна сроковете, в които можеше и трябваше да отчужди терени за детски градини, София практически отвори път на частния пред обществения интерес. Така част от терените, определени за градини, вече са застроени от частни инвеститори. А все още свободните ще трябва да бъдат изкупувани обратно от общината на пазарни цени, които в квартали като „Лозенец“, например, са баснословни“, добави Терзиев.

Той обещава, за да се справи с този вече системен за София проблем, да търси заедно с Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката как да ангажира бизнеса в изграждането на детски центрове и как изобщо да мотивира инвеститорите да  съдействат, въпреки огромното административно бреме за тях при подобни проекти.

„Можете ли да си представите, че има не една и две, а 17 наредби, които уреждат въпроси с това къде, как и определят изискванията за да може да се появи детска градина?“, попита кандидат-кметът.

Според него, за да искат младите хора да създават и отглеждат семействата си тук, не е достатъчно децата да са ни най-важни само на думи. Досегашното управление на София е имало не един и два шанса да реши тези проблеми. Резултатите от работата му са видимо недостатъчни.

„Никой софийски родител не трябва да се оказва в тази безизходица. Затова целта ни е за един мандат да осигурим места за всички деца в детските градини и да намалим поне наполовина недостигащите места в яслите. Бизнесът ме е научил нищо да не проточвам излишно, защото отложените във времето проблеми накрая винаги се плащат по-скъпо. С каквото съм се захванал, съм го извел на успешен път. И знам, че София може наистина да се погрижи за най-ценното си - децата, ако обаче софиянци възложат тази работа на компетентен и силен екип, вместо да се примирят с още от същото“, завърши Терзиев.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ