"Кирил Петков  казал вчера, че ние сме самохвалци, затова съм извадил всички закони, предложения и решения на парламента, на които аз съм се подписал пръв. Ще му отговоря с едно изречение - в политиката най-важна е математиката. Когато ти предстои вот на доверие, трябва да можеш да смяташ. Ако имаш едва 30 депутати, не можеш да кажеш на тези с 69, че се хвалят.  Истината е, че те без нас и ДПС не могат".

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с актива в Плевен. И допълни:

"Колкото и да не се харесваме, депутатите ни са по цял ден заедно и гласуват заедно. Това е страшен парадокс. Призовавам колегите от ПП независимо, че е предизборна кампания, да знаят, че след няколко дни ще има час по математика. И ще се брои, и който може да смята,  да знае, че трябва да събере 121. Ако се мислиш за единствен и най-велик, може да не ти излезе уравнението".

Борисов зяаяви, че има информация за пусната грантова схема за фотоволтаици с батерии по ПВУ.

"Това е нещо, което забранихме с решение на Народноро събрание. Около 266 млн.лв.ще раздадат на свои хора и 633 млн.за други фази. Ако това е вярно, на вота трябва да го обяснят. Ние няма да си сложим подписа под такава кражба.  Обръщам се към ПП - надявам се това да не е вярно. Ако случайно пак са се объркали като предния път, когато казаха,че списъкът е индикативен, бързо да задраскват това и да го оправят", заяви Борисов.

Той призова колегите си от "Продължаваме промяната" да вземат пример от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, който благодари при гласуването на Конституцията на всички партии по ред - на ГЕРБ, на ПП, на ДПС.

"Така и аз им благодаря за всичко добро, което свършихме заедно. Да, имат много инициативи и ние без тях също не можем, но те имат два пъти по-малко гласове. Сложно е, защото навсякъде сме противници по градове, а заедно ще трябва да браним правителството. Не съм си мислил,че мога да бъда поставян някога в такава ситуация - хем да нося отговорност, хем да не мога да взема решение", коментира Борисов.

Той заяви, че Мария Габриел се е справила блестящо и е реагирала бързо на случващото се в Израел, откъдето бяха евакуирани българи.

"Ако има нещо по-опасно от войната между Русия и Украйна, това е Израел и Палестина. Такава война може да взриви света. Мария Габриел организира самолет, който да прибере сънародниците ни, ако трябва и втори самолет ще се прати.

Бих могъл да бъда като Кирил Петков и да хваля само Мария, но министърът на транспорта Гвоздейков също се справи добре. Вместо като (не)коалиционни партньори да се похвалим за направеното, въпреки тежките компромиси, които ни се налага да правим. Залагам си името, сложих си подписа за решенията в енергетиката, при положение, че Планът за възстановяване е работа на правителството", заяви Борисов.

Той попита защо българите няколко години са толкова мълчаливи, уплашени, неактивни.

"Хората се избиват, защото магистрала "Хемус" няма, а медиите не правят никакви репортажи. Задръствания, с часове наред се чака. Никакво будно съзнание да кажеш - тук са вложени десетки милиони от данъците ни, защо не ни го правите? Обещаваха 8 моста, 5 тунела, ретранслираха се тези лъжи. Как става за 1 година магистрала, тунел - можехте да попитате, да отидете на място и да видите, че е невъзможно. За 3 години нямат нищо, а всички ние плащаме цената си - за да стане "Хемус" ще излезе 2 пъти по-скъпо. Мълчанието не е безплатно. Честито на печелившите, които и да са те, със сигурност не сме ние", завърши Борисов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ