"Аз лично не очаквам проблеми, защото би било изключителна глупост от политическа гледна точка някой да не подкрепи правителството в този момент", коментира пред журналисти министър-председателят Николай Денков по повод внесения от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ" порви вот на недоверие към правителството, предаде БТА. 

Според премиера няма никаква причина правителството да бъде бламирано. 

На 5 октомври "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ" внесоха в деловодството на Народното събрание първия вот на недоверие към кабинета "Денков". Той е за политиката в сектор "Енергетика". 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че ще свика дебатите по вота на недоверие в четвъртък  (12 октомври), а гласуването ще е 24 часа след приключване на разискванията.  

Тристранна среща в балкански формат

Ако всяка страна се спасява поотделно, както в момента се затварят граници вътре в Европа, това по никакъв начин няма да реши общоевропейският проблем с наличието на твърде много мигранти, които влизат на територията на Европейския съюз. Това заяви  Денков на пресконференция в „Евксиноград“, където се проведе тристранна среща България – Гърция – Румъния. 

Ние сме изцяло насочени към това през декември България да получи положителен отговор за Шенген. Докато не изчерпаме всички възможности, няма „план Б“, посочи премиерът след разговорите. Той подчерта, че страната ни е избрала своя подход и той е да посочи ползите за Съюза от присъединяването на България и Румъния.

„Ако ние успеем да защитим външните граници, а върху България и Румъния има такава отговорност, можем да решим проблема. Ако не защитим границите, ние преразпределяме проблема от една в друга държава, което не е дългосрочно решение“, каза Денков.

По думите му двете държави, които до този момент се обявяват против разширяването на зоната за свободно придвижване – Нидерландия и Австрия, имат ползва от това България и Румъния да бъдат част от Шенген. 

„Ако декември няма положително развитие, с премиера на Румъния ще седнем и ще мислим за това какви са следващите ни стъпки“, посочи още българският министър-председател Денков. 

Премиерът бе домакин на днешните разговори, проведени между него и колегите му от Гърция и Румъния – Кириакос Мицотакис и Марчел Чолаку. На форума присъстваха още заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас и еврокомисарят по транспорт Адина Вълян. Участва също министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов. Освен темата „Шенген“, фокус на обсъжданията бе поставен и върху регионалната транспортна и енергийна свързаност. 

„Част от задачите са сравнително по-краткосрочни – както пътеките за пренасяне на зърно от Украйна към Средиземно море, а от там към Африка. Някои от задачите ще изискват години, тъй като са сериозни инвестиционни проекти“, посочи в изказването си Николай Денков. 

По темата за сигурността той заяви, че всяка страна трябва да изгради пълноценно своите отбранителни сили.

„България е набрала скорост и доизгражда това, което през годините беше забавено, за да имаме пълноценни отбранителни способности“, коментира премиерът. 

По думите му в региона още има държави, зависещи от руския газ, на които трябва да се помогне. За пример Денков посочи Молдова, наблягайки на необходимостта от по-добра енергийна свързаност.

Денков коментира и новата война в Близкия изток, подчертавайки опасността тя да се разрастне.

„Опасността да се разрази много по-голяма буря е сериозна“, подчерта Денков. Той поздрави българските институции за реакцията и направените два полета с правителствения "Еърбъс" с български граждани на борда от Тел Авив.

Денков подчерта, че държавата ни ще предложи хуманитарна помощ.