Работници и служители от Националния статистически институт (НСИ) започват серия от протести в цялата страна, като етап от преминаването към ефективни стачни действия. Причината: ниското заплащане.

Това съобщиха от КТ "Подкрепа", предава БТА. Първият планиран протест е в сряда от 8:00 до 8:30 часа пред сградите на НСИ в страната. В София протестът ще бъде пред осигурителния институт на ул. "П. Волов" 2.

От синдиката посочват, че правителството не е чуло исканията за увеличение на заплатите на работниците и служителите в националната статистика при протестните им акции през юли.

"С бюджет 2023 не бе осигурен и един лев за увеличение на работните заплати, а през месец септември министър-председателят призова работещите в статистиката за "малко търпение". Търпението обаче се изчерпа отдавна", заявяват от "Подкрепа". 

През 2015 г. и 2020 г. заплатите са увеличавани с най-ниския процент (3-4%), а по време на COVID кризата с до 30 на сто и то само на служителите, които провеждат изследвания в домакинствата по метода "лице в лице". През декември 2022 г. заплатите на всички са увеличени с 11%, но пак изостават значително.

Средната работна заплата в НСИ е под 1300 лева, а често статистиците по териториални поделения получават под 1000 лева заплати, въпреки че са високо квалифицирани, с висше образование и чужди езици. Синдикатът на административните служители настоява за увеличение на работните заплати еднакво за всички работещи, с минимум 50% в перо "разходи за персонал" или 11,5 милиона лева на годишна база. 

БТА припомня, че през юли служители на Националния осигурителен институт, НСИ и териториални статистически бюра в Бургас, Ловеч, Плевен, Силистра, Сливен, Велико Търново и др. излязоха на протестни акции с настояване за достойно заплащане.