Анна Гин е журналистка и писателка, живее в украинския град Харкив. Тя даде специално разрешение на Клуб Z да публикува Дневника ѝ на български.

9 октомври 2023 г.

- Светът не е черно-бял, Аня, ме убеждаваше току-що един познат от Германия. - Трябва да се отчита и историческия контекст и, освен това…

Мъжът запецна.

- Нещата не са еднозначни? - подсказах му края на фразата. (След нахлуването на руските войски в Украйна овчедушните журналисти в руските медии се опитваха да лавират по въпроса, за да не влизат в конфликт с властта, тъкмо с това изречение. То стана нарицателно за лицемерие и „безконфликтност“ - бел. прев.)

Той се съгласи.

Обсъждахме ситуацията в Израел. Под „ситуацията“ разбирам тероризма на радикалисти-палестинци, разстрела на мирните жители от ислямската групировка "Хамас".

Разбира се, не съм нито историк, нито политик, аз съм просто жена и мястото ми е в кухнята, да.

Но, кажете ми, в какъв исторически контекст трябва да си вещ, за да оправдаеш убийството на невъоръжени младежи по време на празничен музикален фестивал?

Какви географски тънкости трябва да проумееш, за да оправдаеш мъчения, насилие и мародерство?

Образованите аналитици, сериозно разсъждаващи на тема „изконно-палестинските територии“, позоваващи се на Османската империя – чувате ли се какви ги дрънкате?

Хитлеристите-нацисти, жонглирайки с подобни аргументи, изграждали газовите камери.

Хора, озаптете се!

Личният ми манифест днес е:

Светът е черно-бял.

Всичко е напълно еднозначно.

Варварите, нахлуващи в твоя дом с оръжие, трябва да бъдат унищожени.

Слава на Украйна! Ам Израел Хай! (Народът на Израел е жив!).

---

На 24 февруари 2022 година Русия нахлу в Украйна. От първите часове на инвазията Харкив постоянно е под обстрел и бомбардировки. Към началото на 2022 г. населението на Харкив е повече от 1,4 милиона души, което го прави втория по големина град в Украйна. След 24 февруари стотици хиляди са принудени да напуснат града, преселвайки се в други региони или напускайки страната.

Но все пак днес в града живеят стотици хиляди хора. Как оцеляват те в днешните условия, как се опитват да живеят пълноценно и достойно ни разказва във „Военният дневник на една харкивчанка“ украинската журналистка и писателка Анна Гин. 

Превод Валентина Ярмилко