„Списъкът с проблеми на София е прекалено дълъг - презастрояване, паркиране, мръсен въздух, улици, тротоари, детски градини. Много години не се е инвестирало където трябва, не се е работило качествено, всички виждаме резултата от „ремонт на ремонта”. Въпросът е кой има решения и как ще ги приложи. Ще оставим софиянци да преценят на 29 октомври.”

Това заяви Васил Терзиев в предаването „Още от деня” по БНТ.

Терзиев е кандидат за кмет на София и е подкрепен от местната коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)”.

Водещата Надя Обретенова коментира, че кандидатът за кмет се е обадил на екипа, защото е закъснявал за предаването заради задръстванията в София. И го попита как ще го реши.

„За нас решението на проблема с трафика е да се развива градският транспорт. Трябва да се направят и максимално удобни връзки между всички видове транспорт. Когато дадеш причина на софиянци да слизат от колите, те ще го направят сами”, обясни Терзиев.

Той добави, че в програмата му важно място заема и изграждането на нови велоалеи и свързването на досега направените.

„Трябва да направим свързани велоалеи, защото велосипедите са отлична алтернатива на автомобилите. А и тротинетките също могат да ги използват”, допълни той. 

Терзиев коментира и казуса с имотите на военното министерство, които бяха пуснати на търг, а след това търгът беше отменен.

„Много е интересно точно ГЕРБ да се притесняват от презастрояване, все едно не са управлявали, докато София се презастрояваше. ГЕРБ регулярно продава общински терени - списъкът на последната сесия на Общинския съвет беше доста дълъг. Що се отнася до терените на военното министерство, решението трябва да бъде взето в комбинация с държавата. Тези терени трябва да да бъдат опазени като зелените терени. Или да бъдат разменени за парцели в паркове”, заяви Терзиев.

Той за пореден път обеща, че в края на мандата му проблем с местата в детските градини няма да има.

„Ние сме се зарекли, че за 4 години този проблем ще бъде решен. Няма да бъде тема повече, въпреки че на ГЕРБ им отне три мандата обещания. Сега се строят градини за 4000 деца, значи остават още 6000 места. Ще впрегнем ресурсите на общината за отчуждаване, за проектиране. Сметнали сме, че имаме нужда от около 240 млн. лв - по 60 млн. на година. Има откъде да се намерят, стига да се работи както трябва”, каза Терзиев.

„Топлофикация“ не е проблем, който може да бъде решен само от Столичната община, защото дългът на дружеството нараства с по 200 млн. на година, а докато дългът не бъде преструктуриран, не може да има инвестиции. Плюс това трябва да се оправи самото дружество, защото сега е пробито и неефективно и от него изтичат пари”, завърши Терзиев.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ