Microsoft дължи 28,9 милиарда долара данъци със задна дата, без да се броят глобите и лихвите, твърди американската Служба за събиране на данъците (IRS).

Това разкрива техногигантът в документ, подаден пред Комисията по ценни книжа и борсите. Според федералният данъчен орган става дума за корекции на данъците за периода межд 2004-2013 г.

Компанията на Бил Гейтс работи с IRS от вече десетилетие, за да разясни точно как е разпределял печалбите си между различни страни и юрисдикции и съответно колко точно данъци трябва да плати.

В САЩ множество мултинационални компании, сред които и Microsoft, ползват т.нар. "трансферно ценообразуване", което законно позволява на компаниите да разпределят печалбите и разходите между операциите си в различни региони. 

На теория това позволява дъщерните дружества на големи корпорации да споделят приходите за разработването на продукти - иначе екипите на компанията в Европа, да речем, не биха могли да се възползват от печалбите, разработени от тях самите. На практика това позволява големите компании да намалят данъците, които плащат, като докладват по-ниски печалби в държави с високи данъци, и по-високи - в юрисдикциите, където са далеч по-ниски.

От Microsoft обясняват, че въпросите, повдигнати от IRS, са актуални само за споменатите години, защото след това компанията е променила корпоративната си структура и практики. Според тях новите данъчни закони свалят дължимата сума с около 10 млрд. долара. Компанията на Гейтс обявява, че ще обжалва исканията на данъчните, и е готова да заведе дори дело в съда - което ще отнеме години и ще доведе до натрупване на още лихви.

Случаят поставя въпроса колко от техногигантите ползват подобни практики и дали и тях ги очаква същата съдба, ако регулаторите се заемат сериозно с проверка на данъците им.