Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет вече няма възможност да продължи да шиканира процеса по разследването на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Днес в "Държавен вестник" бяха обнародвани последните поправки в Закона за съдебната власт, с които за втори път, но вече съвсем нееднозначно, парламентът задължи колегията да назначи избраната още в началото на юли съдийка Даниела Талева за адхок прокурор, който трябва да разследва Сарафов по сигнали срещу него.

Кадровиците заседават днес, но извънредно (изслушват кандидати за евлопейски делегирани прокурори) и в дневния ред не е предвидена такава точка. Очаква се включването й идната сряда, когато обичайно се събира Прокурорската колегия.

Както е известно, след ремонт на ремонта на ремонта на ЗСВ, който стана обект и на президентско вето, депутатите приеха на 28 септември поправка, с която на практика задължиха прокурорската колегия най-сетне да назначи адкох прокурорката.

Съдия Даниела Талева, която правораздава в Софийския градски съд, бе избрана чрез системата за случайно разпределение на делата още на 7 юли и с избора ѝ на практика се задейства дълго чаканият и приет от втория опит (при първия ГЕРБ и ДПС бламираха) механизъм за разследване на Главния.

Задейства се обаче само на хартия, защото за тези три месеца Прокурорската колегия така и не я назначи, каквото е формалното изискване на закона. Преди лятната си ваканция кадровиците дебатираха на няколко пъти въпроса, като все намираха повод да отложат задължението си и накрая измислиха: има пропуск в ЗСВ - казусът, по който се задейства новият механизъм, бил преписка срещу Сарафов не в качеството му сега на и.д. главен прокурор, а на заместник.

Затова парламентът трябвало да поправи текстовете си.

А конкретният текст бе: "(чл. 30, ал. 5 т. 21) прокурорската колегия назначава съдия, определен по реда на чл. 112, ал. 6, на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура, който да изпълнява функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор".

ВСС обаче реши да не взима предвид следния текст от НПК (чл. 411з) - "разпоредбите на тази глава се прилагат за престъпления от общ характер, извършени от заместник на главния прокурор". Вместо това прати писмо до Народното събрание, че има непълнота в чл. 30 и затова не може да назначи Талева.

Така в последния ден на миналия парламентарен сезон от мнозинството внесоха поправката, като след "престъпления, извършени от главния прокурор" добавиха "или от заместник-главния прокурор".

Така на практика прокурорската колегия на ВСС вече няма да има основания да шиканира процеса и ще трябва да назначи разледващата Сарафов прокурорка след обнародването на поправките, т.е. - три дни от днешния ден нататък. Причината е, че законът и преди, и сега е императивен - колегията "назначава съдия", т.е. веднага и без да се оставя право на преценка на ВСС.

Редом с това обаче се прие все пак и предложение, което "пипа" системата за разпределение на делата. Както Клуб Z писа, случайно или не, в деня, в който на случаен принцип чрез Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), бе избрана адхок прокурорката, в деловодството на Народното събрание се появи законопроект за изменение на прясно въведения механизъм за търсене на ефективна отговорност на обвинител номер едно и заместниците му. С проекта, подписан от представители на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, се въвеждаше чисто нова система по избора, като изрично бе посочено, че това не трябва да е ЕИСС. Това разгневи съдиите и постави под съмнение обективността на ЕИСС и породи въпроса - какво налага една система за гражданите и отделна само за Главния. Но не само - постави под съмнение и може ли да бъде оспорен направеният вече избор на Талева.

Тези брожения, както и наложеното президентско вето и по този въпрос, преодоляно без и дума дебат, принудиха ПП-ДБ да коригира текста, като записа изрично, че процедурата по избора на адхок прокурорката е в ход и не може да се ревизира наново. А новата система всъщност щяла да надгражда ЕИСС, обясняват пред Клуб Z от вносителите.

Сега остава да видим какво ще направи Прокурорската колегия на ВСС и ще намери ли нова "вратичка", само и само да не започне разследване на Сарафов.