В деня, в който на случаен принцип чрез Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), бе избран съдия, който да стане ад хок прокурор, разследващ сигнали срещу главния прокурор - в случая срещу изпълняващия длъжността Борислав Сарафов, в деловодството на Народното събрание се появи законопроект за изменение на прясно въведения механизъм за търсене на ефективна отговорност на обвинител номер едно и заместниците му. С проекта, подписан от представители на ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС, се въвежда чисто нова система по избора, като изрично е посочено, че това не трябва да е ЕИСС. Така въпросът сега е кога (и дали) сегашният Висш съдебен съвет (ВСС) ще назначи избраната днес за ад хок прокурор по сигналите срещу Сарафов съдийка Даниела Талева - ще реши ли да изчака поредните законови изменения и появата на въпросната нова система по избора, или не.

Проектът идва на фона на прясно приетите изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, съгласувани с всички европейски институции, които изменения направиха възможно и отстраняването на Иван Гешев. От описаните мотиви не става ясно какво налага елиминирането на ЕИСС от подбора. Те са фокусирани само върху друга предлагана промяна - да не се сменя съставът на сегашния ВСС в следващата половин година (за това - долу).

Днес, с избора на Талева от списъка от общо 22-ма върховни съдии, съгласили се да станат временно прокурори по разследването на Главния, бе даден практически старт на механизма, който Брюксел настоява да въведем години наред. Според ЗСВ след определянето на ад хок прокурора ръководителят на наказателната колегия на Върховния касационен съд незабавно уведомява прокурорската колегия на ВСС, която го назначава за прокурор във Върховната касационна прокуратура за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор. Срок за това назначаване не е посочен, макар да се счита според правните норми за незабавен. Но все пак, ако прокурорската колегия на този ВСС реши да тълкува готвените изменения, макар още да не са минали реда си в правната комисия и пленарна зала, то може да протака с назначаването на прокурор за Сарафов и дори да се отмени изборът на вече избрания такъв - Талева, заявиха юристи, до които Клуб Z се допита. В предложените текстове няма изричен такъв, който да бетонира вече направения избор на разследващ Сарафов.

Представители на формацииите вносители на поправката коментираха пред Клуб Z, че идеята била нова система, независима от сегашната, да избира ад хок прокурора. В ЕИСС нямало достатъчно доверие, твърдят. Посочват още, че нова система може да се изработи бързо, но не се ангажираха с дълготрайността на процеса при обявяване на една обществена поръчка, например. Подчертават, че с текста са въведени няколко контроли, в т.ч. че трябва да позволява всеки избор да бъде проверяван от трети страни.

Вносителите са категорични, че това изменение нямало как да върне избора на Талева, или да накара прокурорската колегия да протака.

Дали тя, избрала Сарафов за и.ф. при спорна процедура, атакувана в съда и от министъра на правосъдието, ще назначи незабавно Талева за негов разследващ, предстои да видим. 

След назначаването си Талева би следвало да се захване с преписка по сигнал за имотното състояние на близки на Сарафов. "Уведомление за извършеното на случаен принцип разпределение е изпратено от заместник-председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Лада Паунова до Прокурорската колегия на ВСС, в чиито правомощия е назначаването на съдия Талева" - обявиха днес от ВСК веднага след избора на ад хок прокурорката. Т.е. сега топката е в полето на прокурорската колегия.

Щрих към всичко това е, че днес внесен, проектът на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС е скорострелно разпределен в правната комисия за другия вторник. Т.е., по всичко личи, ще тръгне по бързата писта.

Този ВСС - бетониран за шест месеца

Освен системата за избора, вносителите предлагат на практика бетониране на сегашния ВСС в срок от шест месеца, въпреки че го определят като "дискредитиран". Формално това не би следвало да е новина, защото ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС вече дадоха заявка, че парламентът няма да пристъпва към избор на своята квота в Съвета преди да са минали готвените конституционни промени, които ще засягат и ВСС. Измененията в основния закон още не са видели бял свят - обещанието е това да стане до средата на месеца. Очевидно обаче се върви по бавната, а не по бързата писта за тях.

Любопитно тук е и друго. В проекта за изменения на НПК и ЗСВ, внесен от служебния министър на правосъдието Крум Зарков, се предполагаше парламентът незабавно да излъчи своята квота във ВСС, която работи с отдавна изтекъл мандат (професионалната вече бе избрана, макар по отношение на съдиите - доста съмнително - виж линка горе). По предложение на ГЕРБ обаче в крайна сметка бе възприет нов подход - нов избор за целия ВСС в тримесечен срок. Сега, видимо, той става шестмесечен.

Същият този ВСС се съобрази с призива на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, чийто основен говорител бе Делян Пеевски в случая - да не пристъпва към избор на нов главен прокурор, именно с мотива, че е загубил легитимност и доверие. Съветът се съобрази, макар да бе обявил старт на процедурата. Т.е. и Сарафов остава изпълняващ функциите обвинител номер едно за това време. 

Прокурорската колегия се събира идната сряда, като се очаква точката за назначаването на Талева да е в дневния ред.

Ще заработи ли изобщо механизмът е под въпрос и заради отказа на ВСС да взима решения - до произнасянето на Конституционния съд, сезиран от бившия вече главен прокурор Гешев.