ЕС продължава юридическата си работа как да се намери начин да бъдат конфискувани активи за заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Това заяви пред Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Той говори по време на дебат за ефекта на ограничителните мерки срещу Русия, наложени заради войната в Украйна.

Досега ЕС е замразил активите на 1500 лица и стотици фирми. Замразени са и активи за близо 300 милиарда евро на Центробанк – руската Централна банка.

Санкциите оказват сериозно въздействие върху руската икономика. Това става ясно, впъпреки че Москва внимателно подбира данните, които публикува, каза Рейндерс.

„Бюджетните данни говорят, че приходите от петрол и газ значително намаляха, а се увеличиха разходите за военни цели. Бюдедният дефицит е 1,7 трилиона рубли (16,54 милиарда евро – б.р.) за тази година“, посочи еврокомисарят.

Таванът върху цената на петрола и санкциите лишават Русия от обичайните източници на приходи, необходими за финансиране на войната. Блокирането на активите на Центробанк е оказало натиск върху рублата и е принудило властите да предприемат драстични мерки за контрол над капитала.

Русия прилага редица мерки в подкрепа на икономиката и противодействие на ефекта на санкците. Тези контрамерки осигуряват известна стабилност, но блокират ресурси, които биха били полезни за финансиране на войната. Тези действия са свързани с незаконна експроприация на активи на чуждестранни фирми. А това подкопава перспективите за връщане към нормалността.

„Русия твърди, че отново гради икономиката си. Но резултатът от процеса е по-неефективна икономика, свързана с повече разходи. Очакванията за инфлация се засилват. Централната банка води все по рестриктивна политика. Фискалните възможности не са достатъчни, за да се осигури подкрепа за всички индустрии“, обобщи Дидие Рейндерс.

Накрая той припомни, че а не забравяме, че Русия се е превърнала във военна икономика. Производството на оръжие обаче няма да подобри материалното положение на руснаците.

„Но не е достатъчно да се приеме 11-и пакет от санкции. Важното е да сме сигурни, че те ще бъдат приложени на практика, както и да се борим срещу всички форми на заобикаляне“, завърши комисарят.

Българският евродепутат Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) настоя замразените пари да се използват за възстановяването на Украйна.

„Агресорът, чиито бомби са унищожили толкова училища, болници, детски градини, домове и гражданска инфраструктура, трябва да плати за тяхното възстановяване“, каза той.

Според него на дневен ред трябва да бъде и включването на повече поддръжници на режима на Владимир Путин и семействата им, които имат активи в ЕС.