Сигнал, подписан от обявения за починал от инфаркт в Дубай Петьо Петров-Пепи Еврото, е публикуван днес в БГНЕС.

В него неизвестният подател твърди, че давал подкупи на българския европейски прокурор Теодора Георгиева (всяка страна има един национален европейски прокурор, който работи в централата в Люксембург, и множество "европейски делегирани прокурори" на терен, т.е. у нас - б.р.).

Според медията, която цитира "осведомени", бившият следовател Петров е изпратил този месец писмо, адресирано до Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, главния прокурор, СГП, КПКОНПИ и парламентарната комисия за борба с корупцията.

„Давах всеки месец по 10 000 лева на европейския прокурор Теодора Георгиева лично. Първоначално парите се предаваха във ВИП залата на ресторант „Осемте джуджета“, твърди Еврото.

Оказва се, че БГНЕС разполага и с факсимиле от писмото му, което публикува.

Според бившия следовател, който избяга от страната през пролетта на тази година след разкритията по сагата „Осемте джуджета“, парите осигурявал лично той, а му помагал Кристиян Георгиев Христов. Христов е сочен за дясната ръка и „момче за всичко“ на Петров - той бе задържан през юни тази година минути преди да даде пресконференция в БТА в защита на Еврото.

После получи обвинение от Софийска районна прокуратура, че незаконно е записвал разговори на бившия следовател с негови гости в ресторанта.

„След като Георгиева стана европейски прокурор и започна да отсъства от страната често, парите й се даваха, когато се прибереше в България на удобни за нея места. В замяна на това Теодора Георгиева имаше ангажимент да оказва влияние конкретни досъдебни производства да се приключват според моите указания, с оглед на това, че по този начин можех да договарям големи суми от лицата, спрямо които се водеха досъдебни производства.

С две думи трябваше да се контролира българският офис на Европейската прокуратура и по този начин да се изкарват големи суми пари“, пише Петьо Петров до Кьовеши.

БГНЕС, която явно не подлага под съмнение авторството на сигнала, пише още:

"Еврото споделя, че се страхува за живота си и че може да бъде убит при завръщането си в България. Но е готов да даде показания пред прокурор по скандалните разкрития за корупция в българския офис на Европейската прокуратура...

... Проверка на МВР и външно министерство и запитвания до ОАЕ за евентуалната смърт и местонахождение на Петров не дадоха резултат. Към скандалните си разкрития до Кьовеши Еврото прилага и клетвен лист, подписан собственоръчно от него, с който декларира истинността на твърденията си."

Пред правния сайт "Лекс" зам.-градският прокурор и говорител Кристо Кръстев коментира, че наистина копие от сигнала е получено в Градска прокуратура още миналата седмица и е започнала проверка.

За коментар "Сега" се е свързал и с прокурор Георгиева - тя е коментирала, че знае за сигнала от колеги, които са я предупредили, че ще бъде сътворен такъв „пасквил“, за да бъде дискредитирана. Според нея в основата стои бившият главен прокурор Иван Гешев.

„Това са номерата на г-н Гешев, които и сега продължават с пълна пара“, казва Георгиева.

Според нея сигналът е анонимен и само му е придаден вид, че идва от Петьо Петров, а държавата не може да открие къде е той.

„Това е атака от шефовете на Пепи Еврото. Не мога да коментирам коя сила покровителства господина и неговите приближени в прокуратурата“, казва Георгиева и пита, ако е вземала подкупи, къде са парите и как ги е изхарчила.

„Ако бях в България, сигурно щяха и дело да ми образуват“, допълва тя.

Клуб Z припомня, че след изчезването на Еврото, бившата му вече жена Любена Павлова неочаквано прежива "катарзис" и започна с медийни изяви - при които основно нападаше Борислав Сарафов. Тя определи, че случващото се в ресторант "Осемте джуджета" е било "тържище" - където хора от и извън съдебната система са търсели услуги, удряне на противник, кариерно израстване и какво ли още не.

Павлова заяви, че Гешев никога не е ходил там за пари.

След това обаче - като вече бе призована да й се предяват документи като обвиняема в Софийската градска прокуратура, отказа да говори и обяви, че Петьо Еврото "не го познава".