Екоексткремисти от движението „Последното поколение“ заляха с оранжева боя днес една от най-познатите от времето на ГДР забележителности в Берлин – Световния часовник на “Александерплац“. С това действие, което много критици смятат за вандализъм, групата иска да привлече вниманието към изменението на климата. По време на протеста с боя членовете на "Последното поколение" показаха плакат с надпис "Времето ни изтича: от фосилни къв обновяеми източници".

В изявление за акцията си екоексктремистите пишат, че оранжевият цвят има за цел да предупреди, че времето за противодействие на изменението на климата изтича: "Световният часовник на Александерплац току-що беше боядисан в яркооранжево и сега предупреждава, че времето за предотвратяване на социална катастрофа изтича", се казва в изявлението.

Движението, което стана известно най-вече с това, че членовете му се залепват по улиците като протест срещу липсата н бързи мерки срещу затоплянето на климата, от известно време използва и други форми на протест. Сред тях са бавни маршове по магистралите, които препречват пътя на автомобилите, както и заливането с оранжева боя. Преди седмици те заляха с оранжева боя Бранденбургската врата и увредиха непоправимо части от нея. С боя намазаха също така частни самолети и луксозен бар на остров Зилт, тъй като активистите за климата се насочват специално към богатите, които средностатистически по-често водят вреден за климата начин на живот.

Последният цветен протест в Кьолн се състоя в понеделник, 9 октомври, когато активисти напръскаха с оранжева боя паметника на Албертус Магнус в Кьолнския университет. Тогава полицията в Кьолн взе личните данни на седем души, които ще трябва да отговарят за увреждане на имущество.