Кевин Спейси беше бурно аплодиран в театър в Оксфорд в понеделник вечер. Това беше първата му публична поява, след като беше оправдан по обвиненията в сексуални нападения, пише "Гардиън".

64-годишният актьор изигра петминутна сцена от пиесата на Шекспир "Тимон Атински" по време на лекция в Шелдънския театър. Той говори по време на вечер, посветена на починалия консервативен философ Роджър Скрътън.

Появата на Спейси е дни, след като кино в Лондон отхвърли предложение да бъде домакин на премиерата на британския филм "Контрол", явно след като стана ясно, че във филма участва и носителят на "Оскар".

През юли Кевин Спейси беше признат за невиновен за сексуално нападание на четирима мъже. Това стана след продължил четири седмици процес в Лондон. Той отхвърли обвиненията като каза, че те са "лудост", "нож в гърба". Според неговите твърдения мъжете са били финансово стимулирани и става въпрос за "пари, пари и пак пари".

Обвинението определи Спейси като сексуален насилник, който експлоатирал славата си и властта си, за да упражнява натиск върху ищците.

Актьорът Антъни Рап беше първият, който открито обяви в статия в "BuzzFeed", че Спейси се е възползвал сексуално от него. Рап опита да съди звездата за 40 млн. долара, но миналия октомври съдът намери, че Спейси не е отговорен.

Въпреки съдебните решения актьорът трябва тепърва да се опитва да възстановява името си, да се връща към големите продукции в киното, телевизията и театъра. В "Контрол" той не се появява, само дава гласа си на престъпник, който отдалеч похищава колата на вътрешния министър, която е на автопилот.

Когато управата на кино "Принц Чарлз" в Лондон разбрала, че във филма участва и Спейси, отхвърлила домакинството.

Грег Лин, който ръководи киното, пише на продуцента на филма Лорън Меткалф в имейл, видян от "Телеграф": "Миналата нощ разбрахме, че вашият филм, в който се появява Кевин Спейси, е на практика първият му филм след края на съдебния процес. Моят персонал, както и аз, сме ужасени да сме споменати заедно с него по повод премиерата".

Дъглас Мюре, който покани Спейси да произнесе откъса от пиесата в Оксфорд, обяснява, че в драмата става дума точно какво се случва, когато обществото отхвърли  даден човек без причина.

Скрътън почина от рак през 2020 г. на 75 г. Той беше възприеман нееднозначно. На голяма почит при консерваторите, но критиците му смятат, че негови работи подклаждат антиимигрантската култура, припомня "Гардиън".