Само ден след като започна изписването на антибиотици единствено и само по електронен път, възникна сериозно напрежение. От Българския лекарски съюз поискаха да се прекрати издаването на е-рецепти временно, а министърът на здравеопазването Христо Хинков отговори, че това няма да се случи.

Както всяка стъпка към е-управление и този преход се оказа хаотичен и пълен с неуредици. И създаде стресови ситуации за всички участници, но основно най-потерпевши бяха пациентите, които бяха разкарвани между аптеката и лекуващия ги лекар.

От БЛС обаче огласиха опасения и на друго ниво - че има и умисъл, свързан с финансови интереси, отвъд техническите проблеми и така се пречи на ефективното лечение на пациентите. 

"Лъсна истината"

"Само 24 часа след влизането в сила на електронната рецепта за антибиотици и лекарства за диабет лъсна истината за въвеждането ѝ", обявиха в специална позиция от съсловната организация.

По думите на председателя на БЛС Иван Маджаров масово от страната идвали сигнали за върнати пациенти, на които аптеките са отказали да им продадат предписания по електронен път антибиотик. Аптеките са искали от пациентите да се върнат при личния им лекар, който да им изпише друг антибиотик, обяснявайки, че вече предписаният липсва. Според д-р Маджаров това не е истина, тъй като допреди дни същите антибиотици са били налични. Целта на аптеките е лекарят да изпише точно определен антибиотик.

"Такива сигнали не е имало с предписването на лекарствата, заплащани от НЗОК", посочи той пред БТА. 

Според позицията на Лекарския съюз всичко това означава, че "при хартиените рецепти масово са отпускали каквото аптеките решат, а не каквото е предписано". 

"Българските лекари отказват за работят под диктата на аптеките"

"Фрапиращото е, че масово става въпрос за налични в аптечната мрежа медикаменти. А отказите за изпълнение на рецепта са дори когато е изписан най-евтиният възможен антибиотик. 

Търговският интерес движи промяната в лекарствотерапията.

Българските лекари отказват да работят под диктата на аптеките", допълват от организацията.

Маджаров допълва тезата:

"Ние прозряхме, че настояването да има толкова бързо електронна рецепта, без алтернатива, всъщност цели въвеждане на свободна замяна по търговски причини на медикаментите". 

Вчера, по данни на „Информационно обслужване“, лекарите са издали близо 13 хиляди рецепти. От тях 90 на сто не са били изпълнени с обяснението, че медикаментът липсва, а това звучи страшно и означава, че допреди въвеждането на електронните рецепти, аптеките са давали на пациентите каквото са имали, а не каквото е предписано, което пък граничи с престъпление, добави д-р Маджаров. Законът казва, че нямат право да го заменят, припомни той.

"Лекарят преценява с какво да се лекува пациентът, а не аптеката."

"Ние отказваме да работим по този начин", каза още той.

Маджаров вижда скрит замисъл и няма идея да се въведе ред или да се проследи каква е употребата на антибиотици, а е ясно, че става въпрос за замяна на терапията и продаване на медикаменти, каквито аптеките са решили да заредят. 

"Потресени сме от това, че явно при изписването на хартиена рецепта, тази практика се е случвала масово, но не можеше да бъде санкционирана, защото никой не пазеше рецептите", добави Маджаров.

"Готови сме за призовем лекарите да спрат работа"

Маджаров обяви, че БЛС е готова да призове лекарите за известен период да спрат работа.

"До изчистване на съмнението за търговска зависимост да се преустанови изписването на електронните рецепти за антибиотици, а аптеките да съхраняват хартиените рецепти, за да се вижда какво е изписано и какво е отпуснато на пациента", добави д-р Маджаров. 

Министърът: Е-рецептите остават

Няма да се преустанови електронното изписване на рецепти за антибиотици, каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

По думите му до края на този месец ще се събират сигнали за недостатъци на системата и след това ще се направят подобрения, ако са необходими.

"Не трябва да се допуска замяна на лекарства по решение на аптеките, каза още той.