Влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство може да бъде гласувано през декември.

Това съобщи днес Фернандо Гранде-Марласка – вътрешен министър на Испания, която в момента председателства Съвета на ЕС.

Той участва в Съвет „Вътрешни работи“ в Люксембург. По думите му гласуването може да се случи на последния такъв съвет при испанското председателство, който ще се състои през декември в Брюксел.

„Опитваме се да постигнем това споразумение. Стискам палци, работим много усърдно върху него. Работим с Австрия и с всички 27 страни членки. И смятам, че накрая ще успеем“, каза той пред журналисти.

По-късно обаче нидерландският министър на миграцията Ерик ван дер Бург охлади българските надежди. Той ът говори пред репортери от Ниската земя.

„Въпросът за приемането на България и Румъния в Шенген не стои на дневен ред засега. Такава продължава да бъде нашата позиция за момента. И не виждам тя да се промени в краткосрочен план“, заяви Ван дер Бург.

Според него българският вътрешен министър Калин Стоянов и румънският му колега говорили на срещата какво са постигнали страните им, за да им бъде позволено да влязат в Шенген.

„Но това изисква мисия за установяване на факти. Тя ще провери дали е така. Очаквам също доклад от Европейската комисия, който да отбелязва: „Те не само са вземали правилни решения в сферата на върховенството на закона. Те са ги и прилагали. Виждаме, че и на границата нещата вървят добре.“ И ако ЕК изготви доклад въз основа на тази мисия, ще направим оценка. Докато го нямаме, ние в Нидерландия ще казваме „не“, категоричен бе Ерик ван дер Бург.

 И допълни:

„Разбира се, българите и румънците през цялото време казват, че искат да се присъединят. А аз през цялото време казвам това, което ви казвам на вас.“

Не се състоя неговата среща с вътрешния ни министър Калин Стоянов. Вместо това се срещнаха експертни групи от двете страни.

На пресконференцията след Съвета Марласка и еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон се опитаха да бъдат оптимисти.

„Да, аз съм оптимист. И, разбира се, в Нидерландия ще има избори през ноември, ние знаем това. Вероятно по тази причина им е трудно да дадат ясен отговор.  Но да, аз съм оптимист“, каза Йохансон.

„Трябва да кажа, че съм съгласен с еврокомисаря. Ще работим много усърдно, защото имаме ангажимент за това. Опитваме се да направим всичко възможно и се надяваме, че пълноправната ви интеграция в Шенген ще е реалност до края на годината“, каза Марласка.

Той допълни, че влизането в Шенген не е изгодно само за България и Румъния, но и за целия Европейски съюз, а из цялото пространство за свободно движение. 

Фернандо Гранде-Марласка няма информация и не очаква друга страна членка освен Австрия и Нидерландия да блокира приемането на България в Шенген. Появиха се слухове, че това може да направи Унгария, след като страната ни наложи такси върху транзита на руски газ към нея и към Сърбия.

Разпространеният днес положителен доклад на Европейската комисия за контрола на миграцията у нас е още един, при това много силен коз за приемането ни в Шенгенското пространство, заяви пред български журналисти в Люксембург вътрешният ни министър Калин Стоянов.

България е готова на покаже на Нидерландия постигнатото до момента, допълни той. Той смяташе на срещата си с Ван дер Бург да представи изявената готовност на страната ни за поисканото от представителите на Нидерландия. Срещата обаче не се състоя.

„Предполагам, че и това ще бъде силен коз в нашите ръце, чрез който ще можем да постигнем приемане в Щенген до края на годината“, каза Стоянов.

Същевременно страната ни води активен диалог и с Австрия. Идната седмица там на посещение ще бъде премиерът Николай Денков. В делегацията му ще бъде и Калин Стоянов.

„Ще обявим конкретни цифри на напредъка ни. Това, което заложихме като цели, вече го достигаме. Става дума за трите линии, които контролираме“, каза вътрешният министър и посочи данните.

Броят на недопуснатите нелегални мигранти от Турция значително е намалял. През юли и август е имало по 1500 опита на денонощие. В момента са не повече от 400. Вчера например броят им е бил 440.

Значително сме намалили и количеството на задържаните във вътрешността на България мигранти.

Също така е спаднал процентът на задържаните на изхода към Сърбия.

Нелегалните мигранти са най-вече от Сирия и Афганистан, както обикновено. Но все по-често се наблюдават и граждани на Мароко.

Клуб Z попита Калин Стоянов можем ли да очакваме бежанци от ивицата Газа.

„Надявам се да не се случи, въпреки че има такъв риск. Последиците от конфликта бяха сред обсъдените теми. Дано задържим положението“, отговори министърът.

През ноември у нас трябва да пристигне турският вътрешен министър Али Йерликая. Анкара е наш стратегически партньор в борбата с нелегалната миграция.