България и Румъния са постигнали съществен напредък при изпълнението на пилотните проекти за въвеждане на бързи процедури за предоставяне на убежище и за връщане на незаконно пристигнали в ЕС мигранти.

Това съобщи Европейската комисия по повод навършването на шест месеца от началото на изпълнението на тези проекти.

В сферата на убежището България е провела обучения за улесняване на прилагането на ускорените процедури. Страната ни също така е изготвила списък с определени сигурни страни на произход на мигрантите и е увеличила броя на служителите на Европейската агенция за убежище.

България е в процес на изменение на законодателството, за да позволи издаването на откази за международна закрила заедно с решения за връщане на незаконните мигранти. Властите в София работят по цифровизацията на системите за убежище и връщане с подкрепата на агенциите на ЕС и Комисията. България е засилила сътрудничеството си с европейската гранична служба „Фронтекс“. Страната получава допълнителни ресурси, включително техническо оборудване за управление на границите.

От началото на 2024 г. у нас ще бъде въведена възможността за подпомагане на доброволното връщане. България е засилила сътрудничеството си с Европол за борба с трафиска на хора и ограничаване на вторичните движения на мигрантите в ЕС.

Пилотните проекти в България и Румъния бяха създадени през март след писмо на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен до страните членки. Те работят с подкрепата на Комисията и компетентните агенции на Съюза.

Миграцията ще бъде главна тема на днешния Съвет „Вътрешни работи“ в Люксембург. Вътрешният министър Калин Стоянов ще информира колегите си за напредъка на България в охраната на външните граници.

Чрез изпълнението на тези проекти страната ни се надява да влезе в Шенгенското пространство за свободно движение.