Посланикът на Република Косово у нас Н. Пр. г-н Хаджи Байрактари бе официално представен пред членовете на Косовско-българската търговска камара на церемония в Централния военен клуб в София. Съгласно устава на Камарата той по право стана и неин почетен председател.

В словото си към присъстващите членове и гости на събитието, Н. Пр. г-н Байрактари сподели:

„Щастлив съм, че съм част от тази организация. Ще работя в посока да има повече бизнес за Косово и България“.

Официален сертификат за членство в Камарата получи и Hotech Balkans - първата компания от Република Косово, присъединила се към Камарата.

Hotech е един от лидерите на пазара за специализиран хотелиерски софтуер. Изпълнителният директор на компанията, г-н Арменд Мехметай сподели, че за тях това е огромно признание, а членството им в Камарата е само началото на развитието на бизнеса между двете държави.

Членовете на Камарата и гостите представители на над 15 български и косовски бизнес общности бяха участници в дискусионен панел на тема: "Пазарна ситуация и инвестиционен климат в Република Косово". Панелист беше г-н Ардиан Спахиу, съветник по регулациите на Американската търговска камара в Косово. В презентацията си г-н Спахиу сподели информация за възможностите и предизвикателствата по отношение на инвестициите и развитието на бизнеса в Република Косово в направления: храни и продоволствена сигурност, текстил, енергетика, туризъм, информационни технологии и образование, като подчерта заявката на Република Косово да стане регионален хъб за инвестиции на Балканите, свободна икономическа зона и не на последно място – да се присъедини към голямото европейско семейство.

В заключителната част на срещата, г-н Томислав Цолов, председател на УС на Косовско-българската търговска камара, заяви:

„Нашата Камара, макар и млада, активно ще работи, за да подкрепя и насърчава бизнеса и инвестициите между нашите две страни, с ясния ангажимент заедно да постигаме общите цели."

Заинтересованите фирми могат да се свързват с КБТК през официалният сайт: rkrbcc.org, на e-mail: office@rkrbcc.org или тел.: + 359 (2) 9814190.

За Косовско-българска търговска камара

Косовско-българската търговска камара е организация, която насърчава и подпомага търговията и икономическите взаимоотношения между представителите на българската и косовската бизнес общност. Тя има за цел да подкрепя обмяната на идеи, опит и възможности, както и да създаде възможности за по-тясно сътрудничество между двата региона.