И днешният политически ден мина под знака на "танца" с руската "Лукойл" (номинално швейцарска, де). И с това - как тя да продължи или не да купува евтин руски петрол. 

Делян Пеевски и Бойко Борисов вече са остриета на евроатлантизма и желанието да се секнат руските интереси на ползу роду.

От ПП-ДБ настояват да сме по-внимателни.

На фона на това през комисия в парламента мина и друга важна поправка - да се отнеме "мъртвата хватка" на руските интереси  у нас, които реално управляват акцизните складове за горивото и така задушават всякакъв шанс за конкуренция.

А през това време "Лукойл" продължава да си купува евтин руски петрол и да ни продава бензин и дизел по около 3 лв.

Два големи скандала покрай израелската война се случиха. Външният министър на Израел Ели Коен отмени среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. И дори се появиха призиви за оставката му. Причината е, че последният (както междувпрочем и Еврокомисията) заговори, че при атаките срещу ивицата Газа са допуснати "очевидни нарушения на международното хуманитарно право".

По отсрещния фланг пък Реджеп Ердоган обяви, че "Хамас" не са терористи, а "група муджахидини, които защитават земите си".

Израел, естествено, реагира остро и ядосано.

Но във вътрешнопоитически план Ердоган, без съмнение, зарадва и сплоти привържениците си.