ДАНС и ЦИК заблудиха обществото.

Това обяви на извънреден брифинг премиерът Николай Денков, след като миналата вечер ЦИК отмени машинния вот. 

"Вместо да решим за кого да гласуваме, отново трябва да обсъждаме как ще гласуваме - с машини или само на хартия. На последните местни избори - над 660 000 бюлетини бяха обявени за недействителни, Колко от досегашните кметове са избрани с недействителните бюлетини? Именно заради това след последните местни избори бяха въведени машините. (...) Срокът за сертифициране на машините за настоящите избори е днес в 17 часа. Вчера далеч преди изтичането на този срок ЦИК забрани гласуването чрез машини. Това решение се основава само на доклад от ДАНС, в който наблюдения в контролирана среда са интерпретирани манипулативно и са направени внушения, че някой може да манипулира машинния вот".

Денков подчерта, че тези внушения нямат основание и изброи причини в подкрепа на тезата си.

"Първо - машините в момента играят ролята на принтери. Поглеждате какво са отпечатали и може да се убедите, че вашия вот е отчетен коректно. Второ - видеозаписите и снимките са част от рутинна процедура, с която се подготвя доклада в Министерството на електронното управление, за да се удостовери коректната им работа. Внушение е, че те могат да повлияят на машинния вот. Трето - в законно установения срок отговорни лица и експерти в Министерството на електронното управление публикуват решение, че машините съответстват на член 213, ал. 3 от Изборния кодекс. С други думи - могат да бъдат използвани на изборите".

Четвъртата причина - докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания.

"Създава се впечателнието, че нарочно липсва изискването за класифицирана информацията, за да може този доклад да се разпространи максимално бързо, без проверка на фактите и така да се постигнат манипулативните цели преди изборния ден. Пето - ЦИК заблуди обществеността, че машините са напуснали складовете без нейна заповед".

На сайта на МВР е качена информация, че на 26 октомври 2023 г. ЦИК е изпратила две писма - до министъра на вътрешните работи и директора на Главна дирекция "Жандармерия", с които разрешава разпределянето на машините, посочи Денков.

"Шесто - ЦИК заблуди обществото, че решението за удостоверяване на съответствие на машините с Изборния кодекс е подписано само от отговорния зам.-министър на електронното управление. Това решение е подписано и от и.д. председател на Института по метрология и председателя на Българския институт за стандартизация. Това решение е издадено въз основа на доклад, подписан от ръководителите на четирите екипа за оценка на съответствието на машините с Изборния кодекс. Седмо - всичко е нарочно направено в последния момент, за да няма време за реакция от други институции, като например ВАС, който излезе със съобщение, че ще разгледа случая в понеделник. Тоест - след първия тур на изборите".

Денков подчерта, че "след години събитията от вчерашния и днешния ден ще се анализират в учебниците по история като класически пример за активно мероприятие, опитващо се да опорочи изборния процес".

"Затова се обръщам към ЦИК - имате всички основания да преразгледате решението си и да отмените вчерашната си заповед, като възстановите машинното гласуването. Докладът за съответствие на Министерството на електронното управление е достатъчно основание за този ваш акт. МВР е готово при промяна на решението да достави машините навреме в изборните секции. Заради представения манипулативен доклад, с подпис на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев, МС ще гласува неговата оставка веднага, след като получи предложението за това от председателя на ДАНС, така, както се изисква от закона". 

Премиерът призова хората да гласуват. 

"Независимо дали ще можете да гласувате с машини, или с хартия. Вашият глас е важен. Това е начинът да минимизирате изборните злоупотреби и да осигурите по-добро бъдеще за себе си и за децата си. От вашия глас зависи в какъв свят ще живеем. На манипулациите и лъжите или на грижата за хората и бизнеса в България".

На въпрос защо не публикува доклада на ДАНС, до който има достъп, Денков изтъкна, че не иска да публикува на сайта на Министерския съвет манипулации. Той коментира мотивите на ЦИК да отмени машинния вот и критиките на "политическите партньори".

"По отношение на това защо е направено - аз не искам да спекулирам. Но смятам, че това е злоупотреба с Изборния кодекс. По отношение на политическите партньори - те трябва да решат в какъв свят искат да живеят и какво е тяхното място в него. Дали в свят, в който приемаме законите, които са необходими на държавата и от които имат нужда хората и бизнеса. Или в свят, в който някой си осигурява неговите групови или лични интереси. Аз искам да живея в първия".

По-късно през деня, след като бе взела повторно решение да не допусне машините, ЦИК даде извънреден брифиг, на който индиректно атакува премиера: 

"Централната избирателна комисия категорично отхвърля обвиненията, че е нарушила разпоредбите на Изборния кодекс", каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова. - "Смятаме, че те представляват вмешателство в работата на независим държавен орган, посочи тя. Нейкова призова институциите да оставят ЦИК спокойно да върши своята работа по произвеждането на изборите."

Нейкова пак изтъкна като мотив доклада на ДАНС за заснетия зам.-министър и издаде част от него. Нарушение на правилата било "да си го гледа и да си поиграе с него".

Атакува и МВР - това, че министерството имало съгласувателен план в кой ден и час да започне да охранява машините при транспортираането им до секциите из страната, според Нейкова не означавало, че е получило зелена светлина за това. Коментарът й бе по повод на факта, че машини тръгнаха още вчера, а ЦИК била изненадана.