В игра на нерви се превърна казусът с машинното гласуване тази неделя. Буквално минути след като Централната избирателна комисия реши да отмени вота с устройствата, тъй като не била получила уведомление от Министерство на електронното управление за това, че са пригодни, от МЕУ излязоха с въпросното уведомление и обявиха, че ЦИК е прибързала. На среднощен брифинг от "Продължаваме промяната" добавиха: не МЕУ, а ЦИК не е спазила законовите срокове и решението й ще бъде отнесено към съда. 

Сагата се точи цял ден, инспирирана от един митичен доклад на ДАНС до Народното събрание, в който се посочвало, че зам.-министър от МЕУ качил "кодове" на "флашка" и е бил заснет. От това акапелно "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и БСП направиха извода: "Продължаваме промяната-Демократична България" са манипулирали устройствата. И се обявиха за това в неделя да гласуваме само с хартия.

ЦИК се събра извънредно на заседание вечерта и взе решение именно за това - машини в неделя, както и другата - за балотажа, няма да има.

Така, в късните часове на деня от МЕУ дадоха пресконференция, начело с набедения зам.-министър с "фллашката" Михаил Стойнев. Машините са годни за гласуване, удостоверили сме това и всичко е пратено на ЦИК, обяви той час, след като изборният регулатор отмени машинното гласуване.

"Издадено е решение за удостоверяване на тези машини. То идва съвместно между нас, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация. Решението е изпратено на ЦИК, направени са всички възможни тестове, които времето ни е позволило", обясни Стойнев. "Не са направени констатации, че имаме каквито и да е било съмнения, че с тези машини не би могло да бъде гласувано неправомерно."

Сред мотивите на ЦИК бе именно липсата на подобно удостоверение - въпреки че крайният срок за подаването му изтича утре в 17 ч - срокът е 20 работни дни, а машините са им предоставени на 16 октомври, допълни той. "Имаме време 20 дни по закон, никога екипите не са били толкова големи, работили сме и в почивните дни. Нито един от експертите не е открил нито една причина да не удостоверим и сертифицираме машините", каза още по повод на забавянето от страна на министерството.

За пореден път Стойнев обясни в детайли, че машините не могат да бъдат манипулирани по начина, по който твърдят от Хартиената коалиция. 

"Машините в момента не броят, те печатат, хора броят гласовете. Но те правят едно много важно нещо - не позволяват недействителни бюлетини", отбеляза той.

По въпроса дали решението на ЦИК е законно, Стойнев добави:

"Изпълняваме задълженията си, правителство на България е изпълнило всички ангажименти, наложени по Изборния кодекс. Оттук нататък ЦИК има право, в случай че не се удостоверят машините, да издаде решение. Правителството в лицето на министерство на електронното управление, извърши процеса и твърди, че тези машини могат да бъдат ползвани в изборния процес."

На въпроос кога е изпратено на ЦИК писмото за удостоверение, зяви: "в рамките на последните два часа".

Зам.-министърът заяви още, че не се бил запознал с доклада на ДАНС. От МЕУ обаче бяха категорични по адрес на "записа" с "флашката":

"Има непрекъснато видеонаблюдение. Да ни питате дали сме записвали? 24 часа сме записвали във всеки един момент, има панорамни записи, отделни записи, записи на екрани, скрийншотове на екрани - всичко е надлежно предадено. Всеки един процес от тестването се документира."

Шпицкоманда

Бувално минути след пресконференцията, от ПП дадоха брифинг до старата сграда на Народното събрание.

"Не може цялата държава и изборният процес да станат жертва на една шпицкоманда, която започна с един измислен доклад на ДАНС, продължи през цирка в парламента и накрая завърши с ЦИК, взела решение 24 часа преди крайния срок", обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков и призова ЦИК, ако е усетила натиск - да ревизира решението си.

"ДАНС  е инструмент на дълбоката държава, 30 години не можем да излезем от този цикъл. В неделя в време да кажем стига толкова", призова Петков.

А зам.-председателят на НС и бивш председател Никола Минчев обясни:

"Днес в една скандална поредица от събития, два дни преди провеждането на първия тур от местните избори, и в пооследния ден от предизборната кампания, на първо място институцията Народно събрание, по необясними причини и при никакъв досег с компетенциите й, беше намесена в предизборната кампания. Беше проведен Председателски съвет, на коййто ние отказахме да присъстваме, на който се разглежда евентуалното законосъобразно провеждане на изборите. Какво общо има Председателският съвет с провеждането на местните избори е отвъд моите разбирания. Председателският съвет е помощен орган към председателя на Народното събрание и няма нищо общо с подобни теми, които са били разглеждани днес. Но това беше само началото. Оттам нататък видяхме как се развиха събитията, които кулминираха, поне за момента, с решението на ЦИК, с което беше отменен машинният вот за местните избори в неделя."

Решението на ЦИК дойде изключително неочаквано и е несъобразно, посочи и депутатът Васил Пандов. Определи го като "посегателство" срещу провеждането на честни избори.

"Това ни дава основание да обжалваме пред ВАС решението. Срокът изтича утре, по данни които имаме, т.е. ЦИК не е изчакала крайния срок."