Решение и среднощно контрарешение, машини, които влизат и излизат от склада, разнобой в е-министерството и противоречива информация за това какво е правил зам.-министър на електронното управлението с "кодовете" за устройството, че Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да сезира институциите за нередности и да се стигне до тази ситуация.

Така изглежда сутринта за деня на размисъл преди утрешното гласуване за местна власт.

Среднощно

Късно снощи, след партийните обвинения в манипулация на машините заради доклада на ДАНС, пратен и до парламента, се развиха няколко паралелни сюжетни линии. Централната избирателна комисия (ЦИК) се събра и с 12 срещу 2 гласа взе решение: няма да се гласува с машини, само с хартиена бюлетина. ЦИК се обоснова формално с това, че от Министерство на електронното управление (МЕУ) не са подписали удостоверяването на машините, каквото е изискването по чл. 213а на Изборния кодекс.

Буквално час по-късно, около 22 ч., обаче зам.-министърът на МЕУ Михаил Стойнов даде брифинг - удостоверението е подписано и изпратено на ЦИК, а ЦИК е взела своето решение преди изтичането на крайния срок. Министерството публикува и самия документ.

Непосредствено след брифинга в МЕУ такъв дадоха и от "Продължаваме промяната", като обявиха, че ще жалят пред Върховния административен съд решението на ЦИК да отмени машинния вот. Решението на ВАС обаче се очаква след вота и ако съдът отмени решението на ЦИК, то ще е в сила за балотажа идната неделя.

А вече близо до полунощ Общинската избирателна комсия (ОИК) - София се събра на заседание, превърнато в цирк от депутати на "Възраждане", единият от които кандидат-кмет на столицата. Народните представители се озоваха пред ОИК, като излъчваха на живо, тъй като имали информация, че ОИК се готви да вземе решение да не се съобрази с това на ЦИК. След като многократно размахваха депутатсксите си карти пред полицията бяха допуснати, настаниха се в залата и дълго време спореха с ОИК имат или не право да присъстват. Стигна се и до часове мълчание от страна на членовете на комисията заради присъствието на неканените гости, но в крайна сметка взе решение да не се съобрази изцяло с това на централната комисия и материалите, в т.ч. за машинния вот да бъдат разпратени до секциите.

В същото време се появиха информации за това, че устройства напускат склада и отпътуват към секциите - въпреки забраната на ЦИК.

И между всичко това - въпросният зам.-министър още от сутринта бе посочен от формациите в парламента (без ПП-ДБ) като основен герой в доклада на ДАНС - заснет бил как прибира "кодовете" от машините на "флашка". Самият той снощи не даде задоволително обяснение. Спазвал се протоколът, а той бил оторизиран от министъра да се занимава с всички дейности свързани с машините. Така едва тази сутрин от ЦИК признаха, че и докладът на ДАНС е изиграл важна роля при взимането на решението да спрат гласуването с устройствата. Съдържанието му било твърде притеснително, посочиха от комисията, но без да го разкриват.

Последствията: хаос

Всичко това роди тазсутрешният хаос, като ЦИК и ОИК влязоха в спор по решението за забрана на машините, ЦИК обяви, че не е освобождавала машини от склада, не е ясно кой е разпоредил това да стане и те трябва да се върнат обратно. Обявиха още, че са имали информация лично от е-министъра Александър Йоловски, че удостоверяването няма да бъде подписано от страна на министерството - та не стана ясно как все пак то бе подписано късно снощи - от заместника му.

Не изпълняваме нито политическа поръчка, нито нареждане на ДАНС, заяви тази сутрин в студиото на БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

"В крайна сметка доверието в изборния процес е най-важното. Не може при постъпване на такава информация от органа, който отговаря за националната сигурност, ние да кажем: "Не, не е вярно. Някой просто ни е изпратил една преписка". В такава ситуация всеки друг орган би взел мерки. А защо този зам.-министър на 25 октомври е извършил такива действия, отговорът не търсете от ЦИК. В медиите се тиражира, че той просто е заснел хешкода", посочи тя и добави, информацията в доклада на ДАНС е доста по-подробна. По информация на Клуб Z става въпрос за евентуална софтуерна намеса.

Нейкова коментира и решението на ОИК-София над 1650 секционни избирателни комисии в столицата все пак да бъдат предоставени материалите за машините за гласуване.

"Няма как да се появи машина в избирателна секция. Не знам на база на какво ОИК е взела това решение, при положение, че ЦИК е дала това разпореждане и към изпълнителя по договорите на това гласуване, и към МВР, и към дружеството, собственик на склада, където се съхраняват машините, да не напускат склада и да не бъдат транспортирани до избирателните секции. Решението на столичната ОИК с каква цел е взето - не мога да кажа".

Тя заяви, че след приключване на снощното заседание на ЦИК е получена информация от "Сиела Норма" за машините, които са напуснали склада и се транспортират до избирателни секции.

"Това е станало без решение на ЦИК. Вчера се изискваше от ЦИК да получат разрешение да позволят машините да напуснат склада, тъй като към 13 часа те трябваше да напуснат склада с оглед своевременното транспортиране до областните градове. ЦИК не е давала такова решение. Защо и как се е случило това - МВР трябва да отговори. Тогава свиках извънредно заседание на комисията. Изпратили сме разпореждане - машините, които са напуснали склада, трябва да се върнат. Попитайте МВР защо други органи са предприели такива действия. Въпреки решението на столичната ОИК - машините ще бъдат върнати обратно, създадена е организация за това. Всички решения на ЦИК може да бъдат оспорени пред ВАС".

Ако ВАС отмени решението на ЦИК, "той ще въведе задължителни указания по прилагането на закона, които ние ще изпълним".

"Нека все пак видим какво ще се случи. Към този момент, в утрешния ден ще се гласува на хартия. При висока избирателна активност, внимателно попълване и преброяване, всичко ще бъде наред".

По информация на Клуб Z "Сиела" е свела съобщения до наетите техници за обслужвабето на машините, че няма да бъдат ангажирани този уикенд.

Нейкова отказа да се съгласи с обвинението, че решението на ЦИК за отмяна на машинния вот е било "срамно", което дойде от члена на комисията Цветозар Томов вчера.

"За мен решението бе възможно предвид информацията, която получихме. Ако някой орган е допуснал грешка, да си носи отговорност. ЦИК не обслужва политически интереси - поне аз за себе си, не гласувам, обслужвайки политически интереси".

По отношение на разразилия се скандал вчера, Нейкова каза, че на 26 октомври вечерта е получила преписка от ДАНС. Тя е била уведомена, че преписката е била връчена на президента, премиера, председателя на Народното събрание и в нея се съдържа информация за неправомерни действия на заместник-министър на електронното управление, свързани със сигурността на машинното гласуване.

"Първите ми действия бяха да се свържа с останалите, до които беше адресирана тази информация. На 27 октомври продължиха тези разговори и по обяд бяхме поканени на среща при председателя на НС. Там беше цялото ръководство на ЦИК, присъстваха представители на парламентарно представените партии и коалиции, с изключение на една, вицепремиерът Мария Габриел и министърът на електронното управление. Той каза, че не е приключила процедурата по удостоверяване на съответствието, така както изисква Изборният кодекс и че той няма да подпише такова решение", обясни председателката на ЦИК.

Нейкова поясни, че до снощи са очаквали писмото от Министерството на електронното управление и от неговото съдържание е станало ясно, че към момента не е издадено решението, което да е подписано от ръководителите на Министерството на електронното управление, Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология.

"Имайки предвид информацията, съдържаща се в доклада на ДАНС, информацията, която получихме на срещата при председателя на НС, както и това, че до момента на вземане на решение нямаше изпратено решение за удостоверяване на съответствието, съгласно Изборния кодекс, ЦИК взе това решение. Държа да кажа - доверието в изборния процес е изключително важно. Информацията от доклада на ДАНС съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване", посочи Некова.

Тя подчерта, че липсата на машини няма да възпрепятства гласуването.

"Най-важно е в неделя всички ние да отидем да гласуваме. Избирателното ни право ще бъде осигурено с гласуване чрез хартиени бюлетини, така че всеки един избирател, който вероятно вече е формирал своята воля и е направил своя избор, да отиде до избирателните секции и даде своя глас. Трябва да има избирателна активност, когато избираме органите, които управляват държавата, общините, кметствата".