С хулене по медиите и по "знайни и незнайни герои, експерти в кавички" започна днешното заседание на Централната избирателна комисия, на което постоянно действащият орган трябваше да реши как да процедира след вчерашното решение на Върховния административен съд. С него на практика бяха върнати машините в изборния процес, забранени преди това и за двата тура на местния вот с решение на ЦИК.

И тъй като първият тур мина, но без устройства, сега се предполага, че такива трябва да има тази неделя. Което не попречи на един от представителите на ДПС в комисията - Ерхан Чаушев да постави това под въпрос.

Ето какво се случи:

Вчера ВАС взе решение, че ЦИК е отменила законосъобразно машинния вот, като се мотивира доста странно - задължителното по закон удостоверяване на съответствието на устройствата от страна на Министерство на електронното управление било подписано не от министъра, а от негов заместник. Макар и упълномощен с изрична заповед за това от министъра (както пише в Закона за администрацията), съдът реши, че само и единствено титулярът на МЕУ Александър Йоловски може да парафира спорния документ.

Другите два подписа - от Български институт за стандартизация и Български институт по метрология са налични.

Реши обаче също така машини да има за втория тур, като в мотивите си написа следното: 

"Решението на Централната избирателна комисия в частта за гласуване на втори тур на изборите за кметове на 5 ноември 2023г. само с хартиена бюлетина е незаконосъобразно и в тази част следва да бъде отменено."

Това по същество представляващо нонсенс решение (понеже се оказа, че решението на ЦИК е законосъобразно за първия тур, но не и за втория), трябваше да обсъдят днес в ЦИК.

Докладва зам.-председателката и основен рупор на правилността на решението на комисията да елиминира машината за първия тур - Росица Матева (квота на "Изправи се! Мутри вън!"). Матева започна изложението си така:

"Твърде превратно беше коментирано това решение, както от медиите, така и от т.нар. експерти."

И, позовавайки се на съда, изтъкна многократно, че ЦИК е била права.

Емоционално, едно рамо удари колегата й от квотата на ГЕРБ Георги Баханов, който поиска пресконференция, съобщения по "висчки възможни канали", начело със сайта на комисията, за "атаката, която се проведе по ЦИК".

"Почти по всички медии се изказват знайни и незнайни герои и експерти в кавички "в ЦИК да си подадат оставка" и така нататък! Абсолютна манипулация на знайни и незнайни герои!"

Да няма неразбрали, че ЦИК е била права, Баханов поиска и получи гласуване за тази информационна кампания в защита на комисията. Мина с 10 гласа "за" и един "против".

Председателката Камелия Нейкова ("Има такъв народ") все пак предложи: комисията да напише писмо на министър Йоловски, с което да го подкани да подпише лично удостоверяването на машините, за да е всичко точно преди втория тур.

И тук се намеси Ерхан Чаушев (ДПС):

"Получили сме една процедура, подписана от три институции, не само министерството на електрониката (да се разбира на електронното управление). Това не е само работа на министерство на електрониката, има още двамца там. А единият от тези тримцата е изпълняващ длъжността - и.д. нещо си там!... На този същия трябва да се провери дали въобще може да удостоверява! И въобще има ли правомощия! Нали говорим за законосъобразност".

Какво означава това в превод - че позовавайки се на решението на ВАС за това, че само и единствено е-министърът може да подпише удостоверяването, представителят на ДПС в комисията подложи на съмнение и подписа на Паун Илчев, който е изпълняващ длъжността председател на Българския институт по метрология.

И понеже в ЦИК имат навика да си изключват микрофоните, когато не искат нещо да е публично - макар по закон заседанията им да са публични, не се разбра каква е последвалата дискусия от бележитата забележка на Чаушев.

Все пак ЦИК реши да пише писмо на министъра.

Възрази Красимир Ципов (ГЕРБ) - с резонния мотив - че това подписване така или иначе си е задължение на министъра.