Днес на извънредно заседание Министерският съвет прие пакета от данъчни закони, който да бъде изпратен към парламента още този четвъртък, така че да може да бъде разгледан в Комисията по бюджет и финанси.

Това съобщи министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет, цитиран от БТА.

Той припомни, че данъчните закони бяха публикувани за обществено обсъждане в края на септември.

Редица организации - и работодателски, и браншови, подадоха предложения какво да се промени и как да бъде променено, така че да съответства напълно на целите, които са заложени, обясни Василев. Той припомни, че предложения са постъпили от Националното сдружение на общините.

"Имаме един доста балансиран пакет от данъчни закони", каза министърът на финансите.

Но подчерта, че последната преценка ще бъде на Народното събрание, което ще гласува окончателните текстове. 

Във връзка с недоволството на събирачите на диворастящи гъби и трюфели, министър Василев подчерта, че е постигнат компромисен текст с тяхно участие, който, по думите му, да изсветли бранша и хазната да си събере напълно вземанията. 

Асен Василев припомни, че се запазва нулевата ДДС ставка за хляба и брашното до средата на следващата година, както бе одобрена първоначално. За ставката от 9% за ресторантьорите последното решение ще бъде на парламента, стана известно от думите на министъра. 

Василев обясни, че едно от предложенията предвижда ресторантьорите да въведат постерминали във всички заведения с две, три, четири и пет звезди, а само най-малките да бъдат освободени. В тях задължително да се плащат заплатите по банков път. Да има минимални ставки за персонал, които са по-високи от минималната работна заплата за най-нископлатените длъжности, което цели да изсветли трудовите доходи. 

Ако всичко това бъде прието, тогава 9-процентната ставка на ДДС може да остане като временна мярка, тъй като хазната ще събере повече средства, отколкото чрез увеличение на данъка. Ако не бъде прието, поддържаме 20% ДДС. Там изборът е на парламента - дали да приеме изсветляване или 20%, обясни Василев на днешната пресконференция. 

Той каза, че се предвижда и друга промяна при заведенията.

"Всички, които са под 100 000 лева, минават на патентен данък. Техните приходи от данък печалба ще минават към общините, които така или иначе контролират и брой маси, и всичко останало. По този начин общините ще имат един допълнителен източник на приход", обясни Василев.

Както е известно, ГЕРБ е против връщането на ставката за ресторантьорите на 20 на сто. Против е и т.нар. бонус-донус, който Василев е оставил все пак в проекта си за данъчни закони, а именно - лица, подаващи сигнали за финансови нарушения, да получават като награда част от сумата, която държавата ше си прибере.

Финансовият министър не се е отказал и от друг спорен момент - приравняването на гражданските договори на трудовите.

Ще има ли изобщо разглеждане на бюджет тази седмица също е под въпрос, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви в последните дни на предизборната кампания, че депутатите му може и да не са в зала - ще събира партията, за да решава да продължи ли да участва в "сглобката". Борисов се ядоса на подкрепата на ПП-ДБ за други кандидати срещу ГЕРБ на балотажите. 

Гледането на бюджета веднъж вече бе отложено - с решението на Народното събрание да не заседава цял месец заради кампанията.