Мачът България - Унгария от евроквалификациите няма да се играе на стадион "Христо Ботев" в Пловдив на 16 ноември, става ясно от официално съобщение на общината под тепетата. Към 21 часа възможна дестинация бе ст. "Арена Арда" в Кърджали.

Дни преди датата двубоят още виси и може да се стигне до служебна загуба, като БФС не искаше да го върне на ст. "Васил Левски" в София, макар и при закрити врата. След отказа на Пловдив, като варианти излязоха Кърджали и Разград. Необходимо е одобрение и от Унгария, освен от УЕФА, тъй като съперникът ни иска да си тръгне обратно веднага след срещата, съответно е нужно летище, недалеч от стадиона.

Точно горното поставя под съмнение шансовете на Кърджали, тъй като най-близкото летище - в Пловдив, е на повече от 100 км, а по наредбите на УЕФА разстоянието трябва да е по-малко, не повече от 90.

Казусът се разрази в последните дни, след като БФС реши да премести в Пловдив и затвори мача с маджарите заради предвиден фенски протест. Двубоят бе счетен за "високорисков" от УЕФА, която изиска и получи доклади от родната централа и СДВР.

Малко преди окончателния отказ от Града под тепетата, Борислав Михайлов предупреди в интервю за БНТ, че ако община Пловдив реши, че стадион "Христо Ботев" не може да приеме евроквалификацията, последствията за българския футбол биха били ужасни. Това ще бъде счетено за намеса на държавата във футболните дела и ще бъдем изключени. Тогава футболът ще спре, рече той. Интервюто бe излъчено тази вечер, а още по обед бе анонсирано с най-интерсните акценти.

А по-късно се оказа, че ст. "Христо Ботев" все пак не е единствената алтернатива, както твърдеше Михайлов. Предложението за Кърджали дойде от БФС.

Позицията на Община Пловдив

"В писмо до Българския футболен съюз Община Пловдив препотвърждава днес решението си от петък, а именно - няма възможност да предостави на БФС за ползване стадион „Христо Ботев“ в периода 14-16.11.2023 г., казва кметството в Пловдив. - В свое становище от днес Илиян Филипов, представляващ ДЗЗД „Колежа“, съобщава, че сроковете за прекратяване на строителните дейности, демобилизация и привеждане на строителната площадка във вид, в който тя няма да застрашава живота и здравето на гражданите, е прекалено кратък и няма как това да се случи за посочените дати."

"Към днешна дата ДЗЗД „Колежа“ извършва СМР на сектори „Б“ и „Г“ и прилежащите им паркинги, които са планирани предварително и са част от процес, който не може да бъде прекъснат за толкова кратък срок.  Предвидените СМР се извършват с тежка техника, уточняват от фирмата-изпълнител", пише още в позицията.

„Всички дейности са планирани предварително и съобразени единствено с програмата на ФК „Ботев“ Пловдив и тяхното изпълнение няма как технологично и в посочения срок да бъдат прекъснати и в допълнение да бъде обезопасена строителната площадка и прилежащите зони“, се казва в становището на ДЗЗД „Колежа“.

"Предвид всичко изложено и воден единствено от грижата за живота и здравето на гражданите, кметът на Пловдив Костадин Димитров препотвърди решението, че стадион „Христо Ботев“ не може да бъде използван от БФС в периода 14-16 ноември 2023 г.", заявиха още от администрацията на новоизбрания кмет Костадин Димитров. 

Борислав Михайлов: Грози ни изключване от УЕФА

"Апелирам към хората, от които зависи това нещо, да проявят здрав разум и да разрешат да се играе, защото тогава и "Ботев" (Пловдив) ще спре да играе футбол въобще, и "Локо Пловдив" и всички отбори", каза Михайлов пред БНТ.

"Едно такова неотдаване на стадион е като отказ от организиране на спортно състезание, което означава, че държавата не е помогнала на федерацията да си организира мача, което означава намеса, което означава изключване от УЕФА. Не говорим само за лишаване на отборите от участие в европейските турнири, тук говорим за блокиране в рамките на доста дълъг период на целия футбол в България. Това е немислимо, няма причини да се случи това, би било абсолютна катастрофа", каза още президентът на БФС за БНТ.

Строителят на стадиона: Срокът е прекалено кратък

Вижте и позицията на строителната компания PIMK и конкретно ДЗЗД „Колежа", които стоят зад строителните дейности на стадион "Христо Ботев". Тя е подписана от нашумелия Илиян Филипов, който влезе в остри директни и индиректи спорове със заместник изпълнителния директор на БФС Христо Запрянов и техническия директор Георги Иванов. 

Филипов отказа да се съобрази и с двамата, като обясни, че има отношения с общината, а не с БФС. Извън това той заяви, че централата опитвала да "прехвърли случая от болната глава на здравата", че Борислав Михайлов "се крие" и т.н. Той обвини Запрянов и Иванов, че заплашили да отнемат лицензите на стадионите на пловдивските отбори от Първа лига, така те да играят в други градове.

БНТ публикува запис, явно предоставен от бившия журналист Христо Запрянов, в който той не споменава думата лицензи, а обръща внимание на това, че на Колежа се играят мачове, при това с публика. От това следвало, че БФС може да реши, че там не би следвало да се играе футбол, докато и двете арени под тепетата не бъдат изцяло завършени.

В сагата главна роля играе и специалистът по спортно право Георги Градев, който е част от екипа на Димитър Бербатов. Той обжалва решението на УЕФА (съответно на БФС) в Арбитражния спортен съд в Лозана. От дни Градев твърдеше уверено във фейсбук, че мачът няма да се играе в Пловдив.

Къде ще се играе мачът? Кърджали също е под въпрос

Към 17 часа като варианти излязоха Кърджали или Разград. Първият град бе фаворит до вечерта. Крайният срок, поставен от УЕФА за подаване на заявка, бе 18 часа. В преговорите фактор е и Унгария, която трябва да одобри стадиона и началния час. БФС не иска София и вариантът с връщане на "Васил Левски" изобщо не беше обсъждан. Както стана ясно по-горе, Кърджали може да увисне, ако маджарите се хванат за това, че разстоянието до най-близкото летище е повече от 90 км.

В България пристигна представител на УЕФА за стадионите - германец. Вечерта той е бил на "Арена Арда", научи Клуб Z, като е дал добра оценка на съоръжението при тези обстоятелства. 

"За нашия град ще бъде чест и привилегия да приеме националния отбор на България по футбол. Това ще бъде историческо, защото ще стане за първи път. Изразихме желание да помогнем на българския футбол, за да не изпада в тежка ситуация.

Смятаме, че едно подобно домакинство ще бъде и позитивен пример за младите, които искат да се занимават със спорт. Готови сме и смятаме, че ще се справим чисто организационно с един такъв мач", заяви за БТА Ерол Мюмюн, кметът на Кърджали.

Късно вечерта в понеделник обаче Мюмюн излезе с изявление във фейсбук, в което заяви, че в общината му не е постъпило официално писмо от БФС за ползване на стадиона. Той също така иска да има публика. Остава в готовност за пълно съдействие.

Ето цялото изявление на новоизбрания кмет: